Prvi Karlovački

“Za dvostruku paraolimpijsku pobjednicu Kelly van Zon bio je to najbolji kamp u životu”

Autor: Branko Obradović

02.05.2021

Sport

Razgovor: Nikica Vukelja, trener Stolnoteniskog kluba "Aquaestil"  

Stolnoteniski klub “Aquaestil” aktivan je i u vrijeme pandemije. Klub je nedavno organizirao u Vodicama sedmodnevni međunarodni stolnoteniski kamp u suradnji s hotelima Olympia i Olympia SKY. Bio je to jedan od rijetkih stolnoteniskih kampova u ovo vrijeme u svijetu. U radu kampa osim igračica “Aquaestila” sudjelovale su i para stolnoteniske reprezentacije Hrvatske i Nizozemske, ukupno dvadesetak igrača i igračica. Nakon Vodica, dio najboljih nizozemskih reprezentativaca s pripremama su nastavili u Dugoj Resi u Stolnoteniskom domu “Antona Tova Stipančić”, uz sparing igrača i igračica Stolnoteniskog kluba “Aquaestil”. Klub je dobio i jedno značajno priznanje, bila je to posjeta ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, državnog tajnika za sport Tomislava Družaka i županice Martina Furdek Hajdin. Klub je i ove godine dobio priznanje kao najbolja ženska ekipa u županijskom sportu. O svemu tome, ali i o natjecanju u Superligi te planovima za budućnost razgovarali smo s trenerom Stolnoteniskog kluba “Aquaestil” Nikicom Vukeljom.

Kakva je situacija u klubu, koje se aktivnosti odvijaju?

-Aktivnosti nisu na nekoj normalnoj razini, ali radimo. Prva ekipa natječe se u Superligi, liga ide manje, više normalno. Na žalost mlađe kategorije ne mogu trenirati, ali naši kategorizirani sportaši i prva ekipa mogu, pa je to bio jedan od razloga za organiziranje kampa u Vodicama. Naime, paraolimpijska reprezentacija Nizozemske iskazala je želju za dolazak kod nas na trening. Ta želja njihovih trenera postoji već duže vrijeme, na žalost korona je sve to malo odgodila. No, sada se pokazao dobar razlog da se to ostvari. Naime, paraolimpijska reprezentacija Nizozemske, koja je jedna od najboljih na svijetu, osvojili su niz medalja na posljednjim igrama u Rio de Janeiru, htjela je jedno dobro mjesto za trening s kvalitetnim sparingom. Prvotna ideja bila je Duga Resa, no s obzirom na kapacitete naše dvorane, gdje imamo sedam stolova, a to je za 14 igrača, a samo je Nizozemaca bilo više od deset, bili smo primorani odlučiti se za neku drugu lokaciju. Već neko vrijeme tinja ideja o suradnji našeg kluba s hotelima Olympia i Olympia Sky u Vodicama i sada se pokazao idealan trenutak za realizaciju te suradnje. Hotel je bio jako zainteresiran, bilo im je jako zanimljivo da jedna takva ekipa u jeku pandemije dođe kod njih. Naravno, da je svaki gost dragocjen, a pogotovo jedna ovakva ekipa, koja je bila i medijski dobro praćena. Tako da smo odradili zaista sjajnih sedam dana u Vodicama. Kada je Hrvatski paraolimpijski savez čuo da je reprezentacija Nizozemske u Vodicama, pridružila nam se i naša reprezentacija. Uključili smo još nekoliko igračica, a bila je tu, naravno i naša prva ekipa. Imali smo zaista jednu dobru trening grupu u vrhunskim uvjetima. Hotel Olympia i Olympia Sky ima zaista sjajne uvjete, smještaj je odličan, sjajna dvorana spojena hodnicima sa sobama i restoranima. Kamp se pokazao kao pun pogodak i odradili smo zaista sjajnih sedam dana.   

Dio ekipe preselio se iz Vodica u Dugu Resu, kako je došlo do toga?

-Nakon što se većina nizozemskih reprezentativaca vratilo kući, dvoje najboljih, trenutno prvih na svjetskoj rang listi Kelly van Zon i Jean Paul Montanus ostali su kod nas u Dugoj Resi još tjedan dana, znači za njih su pripreme u Hrvatskoj trajale dva tjedna, vratili su se u Nizozemsku živi i zdravi i sada možemo podvući crtu da su to bili odličnih četrnaest dana i za naš klub i za goste.  

Jesu li gosti bili zadovoljni uvjetima i treninzima?

-Kada smo se pozdravljali Kelly van Zon mi je rekla da je to bio jedan od njenih najboljih kampova u životu, onda je zastala par sekundi, pa rekla, ne to je bio najbolji. Kelly je bila paraolimpijska pobjednica i u Londonu i u Rio de Janeiru, ona je velika sportska zvijezda u Nizozemskoj, jako je praćena, ima veliki broj obožavatelja, zaista velika sportašica. Neki njeni poeni s Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru vrtili su se i na BBC-i i na CNN-u. Ona je i dalje u pogonu i bit će prva nositeljica u svojoj kategoriji u Tokiju. Treba reći da je Kelly jedna od najvećih paraolimpijskih zvijezdi u sportu. S obzirom da sam živio i radio u Nizozemskoj, uvjerio sam se da je jako poznata i cijenjena. Ona je prisutna na većini bitnih događaja, poznata je u Nizozemskoj ne samo u sportskim krugovima. Tako da nam je bila čast da je ona došla kod nas na trening.  

Je li ovaj kamp rezultat vaših veza dok ste još bili u Nizozemskoj?

-Da, tako je, ja sam radio kao trener reprezentacije Nizozemske, vodio sam seniorsku reprezentaciju i tada je nekoliko nizozemskih paraolimpijaca, prije svih Gerben Last, koji je bio dvostruki paraolimpijski pobjednik, bilo uključeno u program dva put tjedno. Han je radila s Kelly van Zon i tada dva put tjedno, tako da postoje kontakti iz tog vremena. Više puta smo razgovarali o dolasku u Dugu Resu na trening, ali nikada se za to nisu stvorili uvjeti. Evo, sada za vrijeme pandemije koronavirusa došli su kod nas.

Važno je da su svi nakon kampa bili zdravi. Jeste li se bojali prije kampa što se može dogoditi?

-Bilo nas je strah i njih je bilo strah, jer kada su odlazili iz Nizozemske bilo je i pohvala i kritika. Bilo je sumnji, da li je pametno ići u Hrvatsku. U ovoj situaciji što je bilo loše, a to je da je bio trenutak kada je u Hrvatskoj počeo dramatično rasti broj novooboljelih. Bili smo svi zajedno malo pod pritiskom, ali treba reći da je i ovaj dio Hotel Olympia zaista sjajno odradio. Mi smo bili praktički u balonu, kako se to kaže, nismo imali previše kontakta s drugim gostima. Dvoranu smo koristili samo mi, praktički smo bili samo mi u bazenu i teretani, dio restorana bio je samo za nas. Dakle, pokušali smo zaista smanjiti na minimum šansu da se nešto dogodi, isto tako smo pazili kasnije u Dugoj Resi. Nizozemski paraolimpijci bili su smješteni u Hotelu Frankopan, gdje su isto bili, mogu reći, vrhunski uvjeti. Na izlasku iz Hrvatske Nizozemci su imali dva testa, PCR i brzi, bili su negativni, moram reći da mi je to bilo najvažnije u ovoj priči, da se vrate živi i zdravi kući.  

Za vrijeme boravka Nizozemaca u Dugoj Resi posjetila vas je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Koliko vam je to značilo?

-Jako nam je drago da nas je posjetila ministrica Nikolina Brnjac, to je lijepo priznanje za klub. Bilo je sjajno za naše goste da su ih posjetili ministrica Brnjac, županica Martina Futdek Hajdin i državni tajnik za sport Tomislav Družak, to je doista diglo čitavu priču. To ne da je bila dobra stvar za klub, nego je bila i lijepa gesta za naše goste. Vidio sam da je Nizozemski paraolimpijski savez objavio na svojim stranicama da je hrvatska ministrica Nikolina Brnjac posjetila njihove paraolimpijce. Mislim da je to bilo dobro praćeno i u Nizozemskoj.

Kada će biti idući kamp?

-Već idući mjesec, postoji interes i naše paraolimpijske reprezentacije i Nizozemaca, pa sada i nekoliko Francuza, želi doći i Norvežanin, koji je broj jedan na svijetu, interes je pokazalo i nekoliko igrača iz Srbije koji su u svjetskom vrhu. Kvalifikacije za Tokio su početkom lipnja, pa je vrlo izgledno da ćemo krajem svibnja imati novi kamp u Vodicama.  

Imate čvrstu suradnju i s Američkim stolnoteniskim savezom, kakva je tu situacija?

-Suradnja s Američkim stolnoteniskim savezom nastavlja se i dalje. Iduće sezone imat ćemo i jednu američku igračicu u našoj ekipi. Prošle godine je bila najbolja juniorka na svijetu, trenutno je osma, jer je prešla u stariju kategoriju. Tako da suradnju s Amerikancima nastavljamo, ona bi bila i intenzivnija, da nema problema s koronom.   

Andrea Pavlović trebala je nastupiti na kvalifikacijama za Tokio, ali je morala odustati. O čemu se radilo?

-Kod Andree Pavlović dogodila se ta ozljeda ramena i dalje je pomalo misteriozno kako je do toga došlo i zašto se to dogodilo. Nešto smo mijenjali oko tehnike, bilo je i malo pojačanog treninga u teretani, ali realno, sve to zajedno nije trebalo biti razlog. Dva mjeseca je trenirala sa smanjenim intenzitetom, bol nikako nije prolazila, odnosno bol bi prošla ako bi bila pauza u treninzima, ali bi se vratila čim bi počela trenirati. Sada je to u redu, smirilo se, ali bio je zaključak, pošto je polu zdrava, da nema previše smisla da ide na tako težak turnir olimpijskih kvalifikacija. Na tom turniru niti potpuno zdrava realno ne bi imala previše šansi, ali bila bi uz dobar ždrijeb u prilici da nešto učini. Ona dobro igra, ne bi bila bez šansi, ali potpuno zdrava. Nije nam bilo lako donijeti odluku, jer je to njoj dosta značilo i željela je igrati. Više joj je to bilo kao jedan turnir, jer praktički godinu dana nije bilo turnira, nego što joj je to značilo kao olimpijske kvalifikacije. Tako se poklopilo, baš u nezgodno vrijeme se to dogodilo, procjena je bila da je ne izlažemo dodatnom riziku i da ne pogoršamo eventualno ozljedu.

Za Andreu Pavlović važnije su iduće Olimpijske igre, kakav je plan?

-Za Andreu, koja ima tek 20 godina, bit će naglasak na one sljedeće igre te i na one za osam godina. Bilo bi lijepo da je igrala te kvalifikacije, ali realno ne bi imala puno šansi, jer u Europi ima nekoliko vrlo dobrih njenih vršnjakinja, a tu su i one iskusnije igračice, a s tih kvalifikacije samo su se četiri plasirale u Tokio.  

Prošlu godinu Pavlović je završila na dobrim pozicijama na svjetskoj i europskoj rang listi. Koje su to pozicije?

-Prošlu godinu Andrea Pavlović završila je na svjetskoj rang listi igračica do 21 godine na petnaestom mjestu, a na europskoj je bila na dvanaestom mjestu. Petnaesto mjesto na svijetu je zaista dobar rezultat, pogotovo s obzirom da se nije previše igralo. Ona je i dalje broj jedan na hrvatskoj seniorskoj rang listi, ona je još uvijek aktualna državna prvakinja, ustvari, prošle godine tjedan dana nakon državnog prvenstva nastupio je lockdown i od tada nije bilo turnira, jedino se igra u Superligi.

Kada će ove godine biti državno prvenstvo i kakva će biti konkurencija kod seniorki?

-U planu je da državno prvenstvo bude u lipnju. Ima pet, šest dobrih igračica, koje su u istom rangu s Andreom, nisu to lagani mečevi. Andrea je godinu dana ranije izgubila finale, još godinu dana ranije polufinale, prošle godine bila je prva. Ona je broj jedan na rang listi, neću reći da je favorit, ali bit će prva nositeljica. Vidjet ćemo koliko je ta godina neigranja ostavila traga, pa ta dva mjeseca ozljede. Mislim da nemamo razloga za neki posebno veliki pritisak.

U Superligi na trećoj poziciji dobile su priliku mlade igračice, jeste li zadovoljni njihovim učinkom?

-Recimo da to nije bio dio plana, mi smo računali na Mariju Sirakovu, dobru američku igračicu juniorku, praktički smo treću poziciju čuvali za nju. No, ti problemi s koronom uzrokovali su tu situaciju, ona je bila tu na početku sezone, pa se vratila i tako se otvorilo mjesto za Lanu Stepinac i Leeloo Vukelja, dakle, za dvije mlade igračice, koje su čak zabilježile pobjede. Nije nas to posebno pogodilo, s obzirom da su Andrea i Han jake, one mogu izvući dobar dio mečeva i same. Bilo je malo više pritiska na njih, jer smo na trojci imali te mlade igračice, ali to ima i pozitivnu stranu, jer su mlade igračice imale pobjede, pa će to igranje u Superligi biti za njih dobro iskustvo dugoročno gledano.

Proglašeni ste za najbolju žensku ekipu u županijskom sportu u 2020. godini, to je već postalo tradicija. Koliko vam to znači?

-Mislim da smo u dvadesetak godina puno puta bili najbolja ekipa u Karlovačkoj županiji, to govori o našem dobrom radu, o nekom kontinuitetu, naravno generacije dolaze i odlaze i sada je jedna smjena generacija. To je normalno u životu svakog kluba. Tu smo u vrhu, mislim da možemo biti zadovoljni s tim i s obzirom na koronu i na općenito ne baš lagana vremena i na ne baš dobru ekonomsku situaciju u državi. Mislim da je to dobro.

Jesu li planovi za budućnost ambiciozni?

-Mi smo uvijek ambiciozni, uvijek planiramo korak više. Naš prioritet uvijek će biti rad s mladima, napredak. Dakle, ako se pokaže prilika i za samu borbu za naslov prvaka države ili za nešto više u Europi, zašto ne, mi smo uvijek za to zainteresirani. Tu je bitno napomenuti da taj neki značajniji seniorski rezultat, u Hrvatskoj ili u Europi, ne treba biti primarno samo naš interes. Za tako nešto trebao bi se pokazati i interes Grada Duge Rese, Karlovačke županije i sponzora, mi smo onda tu. Mi imamo infrastrukturu, trenerski i igrački kadar, ali kažem mora tu biti za tako nešto interes šire zajednice. Mi kao klub svoj ćemo dio posla odraditi, biti koncentrirani na rad s mladima, taj dio koji ovisi o nama sigurno neće zakazati. Za ovu nadogradnju, ako bude interesa za neku malo jaču podršku, ako se pokaže da takav neki Europski kup, dolasci stranih ekipa i stranih medijskih ekipa, može biti turistički i gospodarski interes za Dugu Resu i Karlovačku županiju zašto ne. Mi smo tu, naš klub ima potencijala za to.