Za božićne blagdane najavljuje se povećana potrošnja, a koliko će trošiti naši sugrađani?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Bliže se božićni blagdani, a to je uobičajeno vrijeme i povećane potrošnje građana. Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore blagdanska potrošnja će iznositi oko 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna više nego prošle godine. Tome bi trebalo pridonijeti i prošlogodišnje povećanje neoporezivoga dijela za božićnice i regrese. Pitali smo stoga i naše sugrađane hoće li i oni za ovogodišnje blagdane više trošiti i što će se naći na njihovom blagdanskom stolu.

  Umirovljenik Mijo Spudić kaže kako će za blagdane u njegovom domaćinstvu biti skromno ali svega dovoljno.

  -Bit će purica s mlincima, kao i svake godine. Ništa pretjerano, ni u poklonima, ni u hrani, ni u piću, ni u bilo čemu, napominje Spudić.

  Branko Wasserbauer ističe kako još ne zna koliko će potrošiti, ali otprilike na istoj razini kao i ranijih godina.

  -Na blagdanskom stolu naći će se purica ili neko drugo meso uz mlince, juhu, klasika su i kolači u pravilu suhi. Bit će obitelj na okupu, mir i tišina, naglašava Wasserbauer.

  Kaže i kako je potrošnja individualna stvar i da nužno nije povezana s eventualnom boljom gospodarskom situacijom, nego s individualnim preferencijama koje imaju pojedini građani.

  I naš sugrađanin Dalibor Rade ne misli da će potrošiti više nego što je uobičajeno.

  -Bit će isto kao i svake godine, otprilike ni više ni manje. Na jelovniku naći će se odojak, francuska salata, domaći suhomesnati proizvodi, kolači… nabraja Rade koji pretpostavlja da će potrošiti oko nekih 500-kuna.

  Štefanija Cvitešić smatra da će potrošiti i manje nogo što je uobičajeno, a upravo se priprema i za mirovinu.

  -Inače nisam od nekih velikih potrošača za blagdane. Kupit ću svakom poneki poklončić, a na blagdanskom stolu naći će se purica ili patkica, ne ništa previše. Prije dok smo bili mlađi trošili smo više nego sada. Osobno i izbjegavam gužvu u supermarketima uoči blagdana tako da sam neke stvari već kupila. A imam i dvoje unučadi koji su kod mene svake nedjelje pa mi je to uvijek blagdan, kaže Cvitešić. (sl)