Prvi Karlovački

Za 234. izdanje Ivanjskog krijesa najavljen bogat program i odlična zabava

Autor: Sunčica Laić

17.06.2022

Karlovac

Za ovogodišnje 243. izdanje Ivanjskog krijesa najavljen bogat program i odlična zabava, a novine su što će pored odraslih, u povlačenju užeta sudjelovati i djeca iz vrtića Gaza i Banija, KUD Rečica uprizorit će ivanjske običaje, a manifestacija je dobila i svoj prvi suvenir...

Program 243. izdanja najstarije karlovačke manifestacije Ivanjski krijes koja će biti održana u četvrtak 23. lipnja, najavljen je danas na Obali Franje Račkog.

Program manifestacije kojom počinje Zvjezdano ljeto najavila je direktorica Turističke zajednice, Marina Burić.

-Tradicionalna nogometna utakmica održat će se u 18 sati na nogometnom stadionu Radnik na Gazi između predstavnika gradskih četvrti. Slijedi povlačenje konopa u 20 sati na Banijanskom mostu. Novina je da će 10 minuta prije povlačenja konopa velikih povlakača, konop povlačiti djeca dječjih vrtića Gaza i Banija. Namjera je uključiti nove subjekte u ovu manifestaciju, te kako bi se prenosila tradicija na najmlađe naraštaje.

Nakon povlačenja konopa, u 20.15 sati, na Banijskom mostu očekuje nas novitet, jer će KUD Rečica izvesti uprizorenje ivanjskih običaja. Element je to tradicije koji je nedostajao našoj manifestaciji i koji vjerujem da ćemo razvijati u godinama koje su pred nama, izjavila je Burić.

Nadalje, u 20.30 sati, s obje strane rijeke Kupe počinju glazbeni nastupi. Na strani Banije nastupit će Black and White, a sa gažanske strane Rečički Sokoli.

U 21 sat s Dubovca kod Kvake kreću kajaci. Oni najbrži i najsretniji moći će promatrati paljenje krijesova i vatromet iz kajaka. Zahvaljujući Turističkoj zajednici to je i ove godine potpuno besplatno za sve zainteresirane. U 21.30 na Banijskom mostu nakon dvije godine ponovno će biti upriličen svjetlosni i vatreni show karlovačke Magmatike, a u 22 sata predviđeno je paljenje krjesova i vatromet.

-Cilj Turističke zajednice je uključivanje što više različitih subjekata i privatnog, javnog i civilnog sektora u svaku gradsku manifestaciju, a posebice ovu najstariju. Stoga nas veseli da smo potakli privatnog poduzetnika Ivana Šalića da zajedno razvijamo prvi suvenir Ivanjskog krijesa, poručila je Burić rekavši kako će imati upisanu 2022. godinu, kao uspomenu na posljednju godinu prije nego što postane kulturno zaštićeno dobro Republike Hrvatske. A suvenir je privjesak u obliku složenih paleta za krijes. Burić je naglasila i kako u 3D printeru pripremaju i plaketu za pobjednika povlačenja konopa koju će gradonačelnik Mandić uručiti onima koji budu bolji.

Berislav Besedić, predsjednik GČ Banija govoreći o pripremama, rekao je kako prikupljaju građu, palete i dovoze ih i da će do srijede, dana uoči manifestacije završiti sa svim tehničkim pripremama. Naglasio je i kako je manifestacija zbližila ove dvije četvrti. I ove godine upozorio je građane da se nastoje udaljiti od mjesta samoga krijesa kako bi se izbjegle bilo kakve nezgode.

Predsjednica GČ Gaza, Sara Požar rekla je kako se veseli nastavku tradicije.

-Gažani se pripremaju kao i svake godine tijekom cijele godine, a u zadnjih tri, četiri tjedna intenzivno, istaknula je Požar i uime svih onih koji sudjeluju u organizaciji manifestacije zahvalila svima koji im doniraju palete i pomažu na bilo koji način, kao i njihovim slagačima iz Udruge Vukovi s Kupe. Na kraju je pozvala sve zainteresirane građane da dođu, zabave se, vesele se, druže i uživaju u programu.

Predsjednik Udruge Vukovi s Kupe, Krešimir Latin, rekao je kako slažu krijes od kad su bili mali, nastavili su to dugi niz godina i već polako traže pomladak koji će to nastaviti.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je vijećima gradskih četvrti Banija i Gaza, Turističkoj zajednici na organizaciji i navedenoj udruzi, te se osvrnuo na značaj manifestacije.

-Moramo biti svjesni da je ovo manifestacija koju ljudi iz Karlovca na volonterskoj bazi već godinama organiziraju i to je na neki način najveća vrijednost. Ovo zaista treba biti i ostati jedna domaća karlovačka priča koja je definitivno zanimljiva puno šire, istaknuo je Mandić i pozvao sve zainteresirane građane da dođu i svi skupa se zajedno provedu i provesele. Na kraju je izjavio i kako je podnesen zahtjev da Ivanjski krijes postane i uđe u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

-Papirologija je sva spremna, mi očekujemo da će to u 2022. godini biti i s razine Ministarstva kulture i odrađeno, poručio je Mandić.