Prvi Karlovački

YELLOW YURI: Ilustracija mog Karlovca

Autor: Ivica Pilaković

06.11.2021

Karlovac

Predstavljamo vam zanimljivo dizajnersko rješenje našeg karlovačkog majstora ilustracije. Ovom mladom kreativcu rodni grad poslužio je kao inspiracija.

Dizajn nastao u seriji ilustriranih urbanih vodiča kroz grad nastalih prema vizualnim putopisima, oduševio je naše sugrađane na društvenim mrežama. Grad Osijek ga je angažirao na projektu Udruge PLANTaža, a to je bila inspiracija da nacrta i svoj grad.  

Yellow Yuri ili Igor Jurilj… pod kojim god od ova dva imena ga znate (ili ćete ga tek sada upoznati), radi se o našem sjajnom mladom sugrađaninu koji je već naveliko poznat kod nas i u inozemstvu kao vrhunski ilustrator i kreativac. Iz Donjeg Budačkog kraj Krnjaka, s trenutnom adresom u Zagrebu, Igor ne zaboravlja svoj kraj u crtežima koje radi. Tu je odrastao, išao u školu, njegovi žive ovdje, već 20 godina aktivni je član Kinokluba Karlovac, a 2018. je napisao i knjigu o svom gradu, točnije historiografski istraživački rad ”Film od Zorinog doma do Edisona”.

”Yuri” dolazi od pojednostavnjenog izgovora njegova prezimena Jurilj, kako su ga još prijatelji dok je bio dijete zvali. Osim toga, kaže Igor, bilo je strancima dok je živio i radio u inozemstvu puno lakše izgovarati prezime bez ”lj”. Yellow je, pak, odabrao kao svojevrsni simbol svoje inspiracije i znatiželjnog stvaralačkog karaktera iz kojeg je i proizašlo njegovo bavljenje ilustracijama.

Jurilj je i profesor engleskog jezika i povijesti, pisac, glazbeni novinar. Stoji iza vizuala za pokret #FREEBRITNEY koji je prepoznat i korišten u cijelom svijetu, a na koji su pozitivno reagirali i američki mediji, čak i sinovi ove poznate pjevačice. Radi se o pokretu za ljudska prava koji je prokazao mračnu stranu glazbene industrije iza pop fenomena Britney Spears kojoj je pod tzv. conservatorshipom sudski propisano skrbništvo i koja je u tom smislu već godinama nepravedno obespravljena.

Akrilni markeri na crnim papirima i kolaži njegove su omiljene tehnike, a praktički živi na Instagramu (@yellowyuri) i Facebooku (@YellowYuriArt). Njegove crteže već mnogi nose na svojim majicama ili drže na zidovima, što je pravi znak da postaje prepoznat i kao brand, i to naš karlovački. Na internetskoj stranici modnakatedra.com možete pogledati kako to izgleda na nosivoj mladenačkoj odjeći. Na toj stranici za njega kažu:

”Yellow Yuri ilustrira popularnu kulturu u kojoj je odrastao i u kojoj se nalazi. Od glazbe, filma do hrvatske književnosti u boje i konture stavlja ono što mu provocira maštu i ispunjava svakodnevicu. Crtež je njegov medij komunikacije koji nadilazi granice, gramatiku i vokabular: jezik ljudskih bića.”

Od projekata koje je dosad radio posebno bi kao njemu drage izdvojio naslovnicu ploče „Correlation” dubrovačkog benda Embassy 516, s kojim je počeo svoju ilustratorsku karijeru. Tu je i Britney na križu kao najprošireniji vizual već spomenutog pokreta #FREEBRITNEY, koji kao motiv ljudi nose na prosvjedima pred sudnicom i u javnim istupima. Naposljetku, kaže da obožava suradnju s Profilom na srednjoškolskim čitankama ”Književni vremeplov” gdje je ilustrirao lektirne naslove. Od planova ovaj entuzijastični kreativac ističe da mu je želja završiti slikovnicu o Davidu Bowie-ju započetu još prije njegove smrti, a u području glazbe ilustrirati i dizajnirati još glazbenih izdanja. Mi mu želimo još puno inspiracije te da i dalje koristi Karlovac kao motiv za svoja mala ilustratorska remekdjela na koja smo mi kao sugrađani itekako ponosni. Sad kad su za njega mnogi čuli, tko zna, možda ga uskoro vidimo i u kakvom županijskom ili gradskom projektu. Domaće mlade talente moramo jako dobro čuvati da nam ne pobjegnu u bijeli svijet.