WorldSkills u TUŠ-u: Danas održana natjecanja u kuhanju i posluživanju
VIŠE IZ RUBRIKE
Trgovačko ugostiteljska škola domaćin je regionalnog WorldSkills natjecanja učenika koji se školuju za ugostiteljska zanimanja. Jučer su se natjecali budući slastičari, a danas je natjecanje nastavljeno u dvije kategorije – kuharstvu i ugostiteljskom posluživanju.
U kabinetu kuharstva troje je učenika natjecatelja užurbano pripremalo jela koja su dobili na zadanom jelovniku, pod budnim okom članova žirija, profesionalnih kuhara.
A što je na meniju saznali smo od Lovre iz Opatije.
-Pripremam rižoto s povrćem za toplo predjelo, glavno jelo su pačja prsa s hrustavcima od riže i crvenim kupusom i za desert je prhko tijesto i jabuke.
Ovaj mu zadatak nije pretežak pa se nada i plasmanu na državno natjecanje. Što mu je od ovih jela jača strana, Lovro prilično samouvjereno odgovara da se „u svemu snalazi“, a nakon školovanja priželjkuje posao u ribljem restoranu na Jadranu.
Kabinet kuharstva s Lovrom su dijelile još dvije natjecateljice. Bruna je na regionalno natjecanje stigla iz Biograda.
-Ovaj jelovnik mi nije težak. Vježbali smo dosta u školi i naučili smo što trebamo raditi. Imamo i recepte i upute što trebamo raditi. Imam pored sebe i asistenticu koja mi dodaje što mi treba, opere mi namirnice tako da mi ona dosta pomogne, kazala je Biograđanka, kao i da su glavne predispozicije za dobrog kuhara, volja, želja i snalaženje. Bruna nema definirane planove što će raditi nakon završetka škole te kaže da još razmišlja.
Iva je također učenica trećeg razreda i dolazi iz Rovinja, ovo joj je prvo natjecanje na kojem sudjeluje.
-Zadatak, odnosno meni koji smo dobili i nije toliko težak. Očekivala sam nešto teže. Na primjer, ribu, ali ovo mi je sasvim u redu. Ribu ne volim pripremati pa sam se bojala da će sigurno biti riba, kaže Iva.
Kuharstvo je upisala jer je željela, a i svi iz obitelji su u ugostiteljstvu, tako da ju je i zbog toga privuklo kuhanje. Dodaje da nemaju svoj restoran, a možda ona bude prva koje će otvoriti nešto svoje.
Kako natjecatelji ispunjavaju svoj zadatak pratili su članovi žirija među njima i poznata kuharica Ivana Vukmanić iz restorana DP. Budući da već ima iskustva, jer je nekoliko puta bila u žiriju, primjećuje da je došlo do stagnacije.
-Stagnira se zato jer je mali interes djece za upis u ovo zanimanje i to je jedini problem. Treba reći da je ovo jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu rada i danas stvarno mladi ljudi kad izađu iz škole vrlo lako nađu posao u kojem se segmentu ugostiteljstva ili gastronomije raditi, kaže Vukmanić.
Iako mediji doprinose popularizaciji kuhanja, ovaj posao ima i određenih nedostataka, ali ih treba jednostavno prihvatiti.
-Ovo je posao u kojem „nema ni svetka ni petka“, kad se dakle svi odmaraju vikendima, blagdanima, u kuharstvu toga nema. Tada se najviše radi. To je možda dio koji odbija mlade ljude od tog zanimanja, ali s druge strane to je jako lijepo zanimanje i cjeloživotno učenje. Stalno možete raditi na sebi, usavršavati svoje znanje, mijenjati gdje ćete raditi, hoće li to biti Street Food ili Fine Dining, stvarno je širok spektar što se sve može raditi, a tržište rada je ogromno. Sa završenom školom za kuhara i ako ulažete u daljnje obrazovanje možete posao naći bio gdje u svijetu, zaključuje članica žirija.
U isto vrijeme pred žirijem, ali u drugom sastavu, svoje je umijeće pokazala druga grupa učenika i to u ugostiteljskom posluživanju.
-Djevojke su radile pripremu stolova za serviranje, kolica za flambiranje, a mi ocjenjujemo sve elemente, kako je serviran stol, kako se pristupa gostu, jesu li svi elementi na stolu, na kolicima za flambiranje, imamo preko 30 elemenata ocjenjivanja, pojasnila nam je članica komisije Marijana Lemić, direktorica hotela Europa.
U posluživanju led su probile Meri i Klaudija. Meri je svojom izvedbom bila više nego zadovoljna.
-Danas sam flambirala palačinke Crepe Suzette, posluživala sam dva gosta i rekli su da su bili zadovoljni. I ja sam zadovoljna zato što na vježbama nisam bila ovako opuštena, više sam komunicirala s gostima i nisam mogla odraditi bolje nego što jesam. Kako god da prođe bit će dobro.
Klaudija je iz Rijeke već je nastupala na Gatusu, međunarodnom natjecanju pa već otprilike zna kako to na natjecanjima izgleda. Ipak biti prvi nije lako.
-Malo je trema, ruke se tresu, ali bilo je u redu. Mislim da sam odradila dosta dobro. Jedino mi se umak nije stisnuo kako sam htjela. Na gužvu oko sebe sam navikla, tako je i dok vježbamo u školi, koncentriram se na ono što radim i to je to, kazala je Riječanka.
Meri živi na otoku i sudjeluje u obiteljskom poslu, ugostiteljsku je školu željela upisati jer joj u tome koristi. Obje djevojke razmišljaju i o nastavku školovanja, a zanima ih menadžment.
Foto: Dinko Neskusil