Planinarski izlet u Sloveniju

Vrlo aktivan vikend članova Planinarskog društva "Dubovac"

VIŠE IZ RUBRIKE

Aktivan vikend

Društvo je dobilo nove vodiče i markaciste

Subotnje jutro, Primorsko – krška regija susjedne Slovenije, obasjana suncem, dočekuje članove Planinarskog društva "Dubovac", polaznike Male planinarske škole "Klinci i klinceze 2023" i "starije" članove, koji su prijepodnevne sate proveli u Parku Škocjanske jame, jednom od najvećih svjetskih prirodnih fenomena i jedan od najvećih podzemnih kanjona u svijetu, iznimne ljepote s jedinstvenim ekosustavom, te velike povijesne vrijednosti jer su bile naseljene od prapovijesti. Dvosatni obilazak podzemnog svijeta kroz kanjon uz huk rijeke impresionirao je sve planinare, male i velike. Planinari su otišli iz Škocjanskih jama s namjerom skorog povratka, u proljeće, ostalo je još toga vani za vidjeti. Nakon obilaska Škocjanskih jama put nas je odveo do nekadašnjeg graničnog prijelaza, Lipica, odakle nakon jednosatne hodnje dolazimo do kuće na Kokošima, 670 m, na brežuljku Jirmanec, koji se proteže iznad turistički poznate Lipice, najvećeg slovenskog sela Lokve i najstarije turističke špilje u Europi, Vilenice. Kuća je dobila ime po vrhu Kokoš, 674m, koji je od kuće  udaljen oko 5 minuta. Gotovo dva sata planinari su odmarali i uživali u dobroj papici, kolačima, delicijama koje pripremaju članovi obitelji Cotić. Primjer kako se može spojiti gastronomija pristupačna i planinarima. U sumrak se težom, strmom stazom, za polaznike Male planinarske školo novo iskustvo, spuštanje do autobusa i planinari idu doma puni dojmova.

Članovi društva polagali su proteklog vikend ispite za vodiče, provodio se na planinarskom domu Radoboj podno Strahinjčice i markaciste, provodio se u Samoboru.

Planinarsko društvo "Dubovac" je jače za dvoje novih vodiča HPS – a, standarda A – ljetno planinarenje i  troje novih markacista. Novi vodiči su Irena Grgić i Davor Jakšić, a novi markacisti Olgica Morić, Jadranko Jagodić i Miro Palajsa.