Prvi Karlovački

Vrijedne volonterke pomažu lokalnoj zajednici izradom zaštitnih maski

Autor: Marta Marinović

27.03.2020

Karlovac

Marljive ruke volontera Udruge “Jak kao Jakov”, od ponedjeljka, 16. ožujka šiju višekratne zaštitne maske kako bi pomogli lokalnoj zajednici u borbi protiv koronavirusa. Plemenita ideja Udruge zaživjela je odmah nakon prvog dana, a potraga za njihovim zaštitnim maskama raste iz dana u dan.

-Počeli smo ih izrađivati jer je redovna humanitarna akcija izrade uskršnjih ukrasa stala zbog ove teške situacije. Iskoristili smo potencijal i kreativnost naše male radionice. Svi projekti koje radimo usmjereni su na prikupljanje sredstava za djecu oboljelu od malignih bolesti, pa tako i ovaj, istaknula je predsjednica Udruge „Jak kao Jakov“, Ivančica Rubido.

Maske su načinjene od pamučnog materijala, imaju dvoslojnu zaštitu, ne štete koži, a štite od virusa. Višekratne su uporabe, odnosno lako su perive.

-Nažalost u ovom projektu suočili smo se i s nekim problemima, poput manjka materijala. Pošto sve radimo od pamuka, materijal se mora kupiti, a skup je. Učinile smo sve što smo mogle, želimo pomoći našoj lokalnoj zajednici, vjerujemo u plemeniti cilj ovoga projekta.

Sav novac koji se prikupi prodajom ide u dobrotvorne svrhe, kako to i inače biva u Udruzi „Jak kao Jakov“.

Volonteri nisu ni slutili da će jedna sasvim skromna ideja zaživjeti. Do neki dan vrijedne volonterke izrađivale su maske u mini radionici Udruge, no sada, s obzirom na novonastalu situaciju i širenje zaraze šiju iz vlastitih domova.

-Kroz prvih tjedan dana potrebe su za maskicama bile izuzetno velike i primamo upite sa svih strana. Izrađujemo koliko možemo. Čim dobijmo upit za maskom, pišemo listu narudžbi kako bi imali sve evidentirano. Veliki je interes, traže ih svi, a najviše oni koji su izloženi kontaktu s ljudima.

Iza cijeloga projekta stoji puno rada i truda, skromne volonterke ne traže puno, osim osmjeha na licima onih kome je novac namijenjen.

Ivančica Rubido, predsjednica Udruge „Jak kao Jakov“ prisjetila se je svog sina Jakova te puna razumijevanja poručila Karlovčanima.

-Ova cijela novonastala situacija, podsjeća me na vrijeme dok je moj Jakov bio na liječenju. Tada je naša cijela obitelj bila u izolaciji jer je naše dijete bilo imunološki loše, odnosno moralo se je čuvati drugih ljudi. Ova današnja situacija je slična, moramo čuvati jedni druge. Izuzetno je važno da se ljudi pridržavaju svih mjera opreza, poput higijenskih navika, komunikacije s ljudima i druženja. Sve ono što se od nas traži potrebno je provoditi. Nadam se da našim radom dajemo malu pomoć u ovoj teškoj situaciji, rekla je Ivančica.

Zaštitne maske mogu se naručiti telefonski pozivom na broj Udruge 091/891-0248. (ma)

 

foto: i.č.