Prvi Karlovački

Vrijedne dječje ručice šivale male kućne gnomove srećonoše

Autor: Ivica Pilaković

10.01.2022

Kultura

Gnomovi su fiktivna bića koja se često pojavljuju u fantastičnim romanima. Najčešće predstavljaju mala stvorenja koja žive pod zemljom, nalik na vrtne patuljke. Ovi mali bradati čovječuljci u odjeći čarobnjaka, sa šiljatim šeširom na glavi, česti su u skandinavskim bajkama, a prema njihovom folkloru štite domove, farme i djecu, pogotovo noću i zimi. Baš kao ni popularni orašari, tako ni gnomovi nemaju veze s božićnim blagdanima, ali su bili ultimativni hit u dekoracijama u božićno-novogodišnje vrijeme.

 

U Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić djeca idu šivati. Valjda – čitati? Ne, nije pogrešno napisano. Obično idu čitati, ali na već tradicionalnim Đačkim zimskim danima idu – šivati. Osim šivanja imaju oni i mnogo drugih zanimljivih aktivnosti. Djeca su, tako, u sklopu spomenutog programa imala priliku igrati se legićima, izraditi svoju bilježnicu, napraviti čestitku, družiti se s knjigama u laboratoriju, naučiti ponešto o glazbi, ali i – sašiti gnoma srećonošu. Zanimalo nas je kako je to ručno šivati jednu takvu igračku, te smo obišli djecu na radionici pod nazivom Mali kućni gnom. U trodnevnu radionicu uključeno je, u skladu s epidemiološkim preporukama, desetero djece. Voditeljica radionice Gabrijela Vine objasnila nam što su to gnomovi.

-U nekim kulturama sjeverne Europe gnomovi su mala mitološka bića koja služe kao amajlije u nekom domu. U neka stara vremena ljudi su izrađivali gnomove i stavljali ih u štalu da čuvaju životinje ili među grede u kući da čuvaju ljude. Oni su mala bića koja su po vjerovanju čak živjela unutar svake kuće, nekad su ljudima činili male nepodopštine ili, neki od njih, dobre stvari, a najviše je gnom volio ukrasti čarapicu i od nje napraviti robicu ili kapicu. Kako je svijet postao jedno globalno selo gdje se svi običaji isprepliću, tako je i taj sjevernjački folklor stigao do naših krajeva pa su se u mnogim trgovinama ove godine mogli kupiti ukrasići za bor i slične dekoracije u obliku gnoma. S obzirom da mi volimo izrađivati svašta, na ovoj radionici šivanja ove godine odlučili smo od čarapica izrađivati gnomove. S obzirom da su ih djeca već vidjela, a neki ih imaju i u svojim kućama u obliku božićnih ukrasa, mi ćemo od čarapica napraviti prave kućne gnomove. Gnomovi su inače duhovi prirode, visine 15 centimetara. Svaki od izrađenih gnomova dobit će ime, odnosno dijete će samo odabrati ime koje će biti iz naše slavenske mitologije, odnosno neko naše narodno ime poput Dunja, Jagoda, Zora, Stribor, navodi Vine.

Otkrila je i kako su za izradu gnoma potrebne čarape koje se prerežu po pola. Jedna polovica je za tijelo, druga za kapicu.

-Od malo najlonske čarape složi se nosić, ruke, gnom se puni se punilom za jastuke tako da bude fini mekani i da se može igrati s njim. Na kraju imamo i malih dodataka u obliku cofića i još nekih ukrasića, cvjetića i slično tako da bude baš autorski od svakog djeteta, kazala je Vine.

Nika Zagorec: „Baš uživam u šivanju“

Nika Zagorec, učenica 5. razreda OŠ Grabrik je do sada išla na mnoge radionice, ali nijednom na radionicu šivanja.

-Pošto me baka učila šivati, došla sam kako bih probala naučiti još nešto novo. Vrlo mi je zanimljivo šivati, nije mi nimalo teško i baš uživam na radionici, kaže Nika. S obzirom da smo ih posjetili drugi dan radionice, te im je preostao još jedan dan za završiti gnoma, Nika je već uspjela od čarape napraviti tijelo, ruke, kapu i nos. Njezin gnom bit će crno sive boje, a o imenu još razmišlja.

Sara Zagorec: „Mogu osim šivanja mnogo naučiti i o gnomovima“

Na radionici smo zatekli i Saru Zagorec, učenicu 7. razreda OŠ Grabrik.

-Pošto moja sestra voli šivati, a ja baš nemam iskustva u tome, odabrala sam ovu radionicu kako bih i ja naučila šivati. Na kraju mi se jako dopalo, jako je zanimljivo jer osim što ću naučiti osnove šivanja, ovdje mogu saznati mnogo novih informacija o gnomovima, a napravit ću i svog gnoma kojega ću imati za uspomenu. Bit će u kombinaciji plave i crne boje i imat će žute rukavice i cofić.

Katja Subašić: „Jako volim šivati, a upoznala sam i nove prijateljice“

Devetogodišnja Katja Subašić, učenica OŠ Dragojla Jarnević također jako voli šivati.

-Ovu radionicu odabrala sam jer jako volim šivati. Šivanju me naučila baka i već sam svašta do sada šivala, tako da mi sada nije teško izraditi svoga gnoma, odnosno gnomicu koja će biti u kombinaciji crne i roze boje. Do sada sam joj napravila ruke i tijelo, preostalo mi je samo ukrasiti ju. Na radionici sam upoznala i nove prijateljice i zadovoljstvo je gledati kako svaka izrađuje svoga gnoma.

Matea Tomašković: „Već sam se puno puta bocnula na iglu, al’ ne odustajem“

Matea Tomašković, učenica 3. razreda OŠ Švarča kaže kako se šivati sama naučila.

-Jako sam se puno puta ranije znala bocnuti na iglu dok sam šivala, ali nisam odustala jer s iglom i koncem možemo raditi razne stvari. Inače, za gnomove sam i ranije čula, a u mojoj školi radili smo gnomove za božićni sajam s učiteljicom iz boravka. Osim u šivanju, na radionicama uživam i u druženju s prijateljicama.

Frida Draganjac: „Želim gnoma da mi otjera noćne more“

Sedmogodišnja Frida Draganjac iz OŠ Dragojla Jarnević jako želi naučiti šivati.

-Odlučila sam ići na ovu radionicu kako bih naučila šivati. Osim toga, željela sam imati srećonošu gnoma u kući kako bi mi otjerao sve noćne more. Radim ženskog gnoma koji će imati odjeću u crno-rozoj kombinaciji. Na radionici mi se sviđa i što sam upoznala dvije nove prijateljice, Mateu i Franku, a jako sam zadovoljna i s voditeljicom koja nas strpljivo svemu podučava.

Ovom zanimljivom, kreativnom i poučnom radionicom djeca su si ispunila sobodno vrijeme na zimskim praznicima, naučila su nešto novo, razvijala maštu osmišljavajući lutke i njihova imena, radila na finoj motorici prstiju… a neki od nas su naučili, evo, što su to gnomovi. Neka nam upravo oni, baš kao što si Frida priželjkuje, otjeraju na početku ove nove godine sve noćne more, ono loše iz naših života, sve negativno… i neka nam te male srećonoše donesu puno toga lijepoga u 2022. godini.