Razgovor: Ivan Katić, član Atletskog kluba "Karlovac", najbolji karlovački sportaš u 2019. godini

"Vrhunski sport i studiranje mogu se spojiti, treba dosta discipline"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Član Atletskog kluba "Karlovac" Ivan Katić bio je najuspješniji karlovački sportaš u 2019. godini. Na nedavno održanoj svečanosti u Gradskom kazalištu Zorin dom proglašen je najboljim sportašem grada Karlovca u seniorskoj konkurenciji. Ovaj mladi sportaš već je godinama jedan od najboljih karlovačkih atletičara, a od prošle godine je i hrvatski seniorski reprezentativac. U prošloj godini ostvario je niz zapaženih rezultata, a bio je i u sastavu reprezentacije Hrvatske na Kupu Europe u Varaždinu. Uz to što je vrhunski sportaš, Ivan Katić je i uspješan student. Razgovarali smo s Ivanom Katićem o naslovu najboljeg karlovačkog sportaša, o dosadašnjem dijelu karijere, o reprezentaciji i o planovima za budućnost.

  Kada si se počeo baviti atletikom?

  -Sve je krenulo u osnovnoj školi, trčao sam školski kros, profesor Željko Krpan vidio je da imam potencijala te je rekao da bi se trebao početi baviti atletikom. Otišao sam u Atletski klub "Karlovac" i sve ostalo je povijest. Nogomet mi je bio prva ljubav, ali ipak sam uspješniji u atletici. U klubu imamo jako dobru generaciju atletičara i atletičarki, koja je već do sada puno postigla. Iako je atletika individualan sport, bitna je timska suradnja, imamo iz godine u godinu sve bolje rezultate, radimo dobro, napretka ima i nadam se da će se tako i nastaviti.

  Tko su ti bili treneri do sada?

  -Prvi trener bila mi je Katica Mataković -Milčić, a sada mi je trener Saša Belčić. Imao sam samo dva trenera, svaki trener je radio na svoj način, ali ne mogu ništa reći, i jedna i druga metoda su mi super. Preko tjedna sam u Zagrebu, ali se svaki dan čujem s trenerom Sašom Belčićem i o svemu se dogovaramo.   

  Postavljanjem atletske staze u Sportskoj dvorani na Rakovcu rezultati atletičara i atletičarki su sve bolji. Kako to objašnjavaš?

  -Ta staza je vrlo bitna za nas. Prije nismo imali stazu za treninge preko zime, morali smo cijelo zimsko vrijeme raditi u tenisicama. Gubili smo dosta mjeseci bez sprinterica, to je normalno rezultiralo slabijim rezultatima. Sada kada smo zimi u sprintericama i možemo raditi brzinske treninge rezultati su puno bolji. U proljeće će biti gotova i nova staza na stadionu. Naša očekivanja su normalno velika, Nadamo se da će se atletika popularizirati u Karlovcu u da ćemo dobiti puno novih članova, a to bi mi bilo jako drago. Imamo potencijalne atletičare, trenira u klubu dosta mladih, a evo sada imamo i nekoliko reprezentativaca. Nadam se da će za nekoliko godina biti još naših članova u reprezentaciji. Nova staza je sigurno dobra stvar i nadam se da će donijeti još bolje rezultate.   

  U kojoj si disciplini najbolji?

  -Najbolji sam na 800 metara, to mi je glavna disciplina, a trčim i na 400 i na 1.500 metara. Na 800 metara imam i najbolji rezultat. Dvoranski sam prvak na 800 metara, bio sam prvi na Kupu Hrvatske, Na državnom prvenstvu na otvorenom bio sam drugi na 800 metara, na Balkanskim seniorskim igrama trčao sam na 800 metara i u štafeti 4x400 metara. Prošle godine trčao sam i u konkurenciji mlađih seniora i bio sam prvi na 800 metara na državnom prvenstvu i treći na 1.500 metara. Na 800 metara je vrlo jaka konkurencija, treba se boriti. Državno prvenstvo bilo je izborno natjecanje za nastup u sastavu reprezentacije za Kup Europe u Varaždinu, bio sam drugi, a Sven Cepuš, koji studira u Americi bio je prvi i on je trčao u Varaždinu. Ja sam bio u sastavu reprezentacije i bio sam u Varaždinu, ali sam bio u pričuvi. Bilo je to jedno super iskustvo. Bili smo u Varaždinu pet dana, svaki dan smo trenirali, bilo je odlično, jako dobra atmosfera i navijanje. Drago mi je da smo ostali u drugoj ligi, to je bio cilj. U Varaždinu su uz mene, iz kluba bili Helena Valentić i Bruno Belčić. Bruno i ja bili smo zajedno u sobi. Upoznali smo dosta ljudi, izmijenili smo iskustva, pričali o treninzima.

  Što bi posebno izdvojio u prošloj godini?

  -Sigurno da je naslov seniorskog državnog prvaka najznačajniji rezultat, ali bilo je niz zaista kvalitetnih rezultata. Bio sam vrlo uspješan i kod mlađih seniora. Moram posebno izdvojiti brončanu medalju, koju sam osvojio u sastavu štafete 4x400 metara na Balkanskim seniorskim atletskim igrama u Pravetsu u Bugarskoj. To je zaista bio lijep uspjeh.

  Uspješan si i u sportu i na fakultetu. Kako to postižeš?

  -Vrhunski sport i studiranje mogu se spojiti, treba dosta discipline, moraju se znati prioriteti, nekada treba propustiti ili trening ili predavanje. Ali da se, može se. Bio sam neko vrijeme sam u Zagrebu, trenirao sam u dogovoru s trenerom Sašom Belčićem, a prošle godine su mi se pridružili i drugi članovi kluba. To je zaista bilo presudno. Mi smo jedan tim i povučemo jedan drugog na trening. Nekada se nekome ne da na trening, ali ga mi drugi nagovorimo. Lakše je grupno raditi, meni je puno bolje od kako su oni došli u Zagreb. Sada imam svoju ekipu i znamo što i kako treba napraviti. Trener Belčić zna doći preko tjedna kod nas u Zagreb i odraditi s nama trening, pogotovo kada su bitni treninzi. Vikendom se okupimo u Karlovcu i tada se rade glavne korekcije. Ti treninzi su jako važni.

  Jesi li imao tremu na svečanosti proglašenja u Gradskom kazalištu Zorin dom?

  -Mislim, to je zaista bila velika stvara. Kada sam bio mlađi bio sam sportska nada, pa kasnije vrhunski sportaš, ali nikada do sada nisam bio najbolji sportaš Karlovca. Ljudi su mi dali priznanje, izabrali su me za najboljeg i moram priznati da sam imao tremu. Kazalište je bilo puno, bila je zaista super atmosfera. Bilo je dobro što smo mogli gledati rukometnu utakmicu Hrvatska – Norveška, to mi je bilo super. Svi su navijali skakali, bila je prava sportska atmosfera.   

  Hoće li nova staza na stadionu svima vama u klubu biti dodatni poticaj za nove uspjehe?

  -Naravno, nadam se da ćemo nastaviti skupljati medalje i priznanja, očekujem da ćemo svi napredovati. Neće biti iznenađenje, ako netko od atletičara bude najbolji sportaš i za 2020. godinu. Na novoj stazi moći ćemo kvalitetnije trenirati i rezultati će biti još bolji. Veselimo se i tome, što će se na novoj stazi organizirati i razna natjecanja. Za rujan je najavljeno državno prvenstvo za mlađe seniorke i mlađe seniore. Nažalost više nisam mlađi senior, ali možda ću nastupiti izvan konkurencije.

  Imaš li uopće slobodnog vremena?

  -U Zagrebu se nađe nešto slobodnog vremena za druženje i kavicu. Dobro si organiziram vrijeme između treninga i učenja, pa se uspije naći vremena za društvo. Uz studij i treninge, radim i studentski posao. Radim kao volonter fizioterapeut u Nogometnom klubu "Rudeš" iz Zagreba.

  Jesi li razmišljao o odlasku u veći klub?

  -Ne, uvjeti su mi u Karlovcu super, dobra je ekipa, trener je odličan, tako da zaista nema potrebe ići u drugi klub. U novoj sredini bio bi drugi način treniranja, sve bi se promijenilo. Mislim da za sada to nije dobra opcija.

  Koji su ti glavni ciljevi u 2020. godini?

  -Glavni cilj mi je spustiti rezultat na 800 metara ispod minute i pedeset sekundi. Moram ubrzati i na 400 metara i ponovno ući u reprezentaciji u štafetu 4x400 metara. Prioritet su mi državna prvenstva, za njih se posebno pripremam, a bit će i niz drugih natjecanja. Moram se izboriti za stalno mjesto u reprezentaciji. Prvo veće natjecanje je već 15. veljače, to je Balkansko seniorsko prvenstvo, vidjet ću hoću li biti pozvan. Preko ljeta bit će izborna natjecanja za reprezentaciju. Želja mi je da ove godine budem seniorski državni prvak na 800 metara na otvorenom. Naravno, jedan od ciljeva mi je da u ovoj godini završim fakultet, a onda ću morati stažirati.

  Jesi li očekivao da ćeš biti najbolji sportaš Karlovca?

  -Nisam očekivao, jer u Karlovcu ima puno kvalitetnih sportaša. Dečki treniraju, trude se. Čast mi je da sam najbolji u tako jakoj konkurenciji. Dino Povrženić je student kao i ja, u sličnoj smo situaciji. On puno radi, dobar je student i postiže odlične sportske rezultate. Još je nekoliko zaista kvalitetnih sportaša.

  Kakve planove imaš nakon završetka studija?

  -Kada završim ovaj studij, upisat ću se na Kineziološki fakultet, na izobrazbu za trenera. Vidjet ćemo kako će biti s obavezama, jer moram kao fizioterapeut i stažirati. Imat ću još manje vremena, ali pokušat ću sve nekako posložiti.

  Branko Obradović