Prvi Karlovački

Vrhunac vrućina u ponedjeljak

Autor: Renata Benković

11.08.2019

Karlovac

Prognostičari preporučuju da se aktivnosti na otvorenom smanje na minimum i da se ne zaborave savjeti liječnika.

Prognostičari DHMZ-a najavljuju vrhunac vrućina za ponedjeljak, kad bi u nekim krajevima Hrvatske temperatura mogla dosegnuti i +40 stupnjeva. Nakon toga, u utorak poslijepodne stiže osvježenje.

Vrhunac vrućine u najviše krajeva bit će u ponedjeljak, najviša temperatura zraka uglavnom će biti oko 35 °C, a ponegdje i viša – osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će vjerojatno već u nedjelju biti i oko 40 °C!

Mjestimice su mogući i novi rekordi – ne samo za kolovoz, nego čak i apsolutni. Prognostičari preporučuju da se aktivnosti na otvorenom smanje na minimum i da se ne zaborave savjeti liječnika.

Najvažnije preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo su : nastojte rashladiti prostor u kojem boravite, izbjegavajte koliko možete izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, jedite laganu i nezačinjenu hranu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu i široku odjeću i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.

Osim vrućine, tijekom vrućeg ponedjeljka nekima bi mogao smetati i pad tlaka zraka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg i nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim krajevima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom te vrlo velika vjerojatnost mjestimičnog olujnog nevremena.

Ni u nastavku novoga tjedna posvuda neće biti suho, ali će biti ugodnije.

Hodočasnike u marijanska svetišta, povodom blagdana Velike Gospe, vjerojatno će razveseliti najvjerojatnija prognoza većinom suhog i sunčanog vremena, ali ne i vrućeg kakvo će biti do utorka.

 

Autor: Renata Benković