Prvi Karlovački

Vrbanićev perivoj, Arboretum i Promenada, naši su aduti za najljepši park u Hrvatskoj

Autor: Ivica Pilaković

29.06.2022

Karlovac

Novi projekt gradonačelnik.hr-a

Biraju se najljepši parkovi u Hrvatskoj. Karlovac se prijavio i pokazao svoju zelenu stranu!

Osim FB izbora u kojemu će presuditi najveći broj lajkova, najljepše parkove birat će i stručni žiri. Sam izbor održat će se na FB stranici gradonačelnik.hr-a do 6. srpnja u podne.

Nakon super uspješnih projekata izbora za Najljepši vrtić i Najljepši Advent u Hrvatskoj kojima je potaknut rekordni angažman na Facebooku – za svoje favorite među vrtićima i adventima glasalo je preko 150 tisuća FB fanova, a slike je vidjelo preko milijun ljudi, gradonačelnik.hr kreće u novi, izgleda podjednako atraktivan i popularan projekt – biraju najljepše parkove u Hrvatskoj.

Hrvatski gradovi i općine mogu se pohvaliti da su prilično zeleni, većina njih doista brine i ulaže u svoje zelene površine i uređenje parkova i zato i ovim izborom, baš kao što je bilo i s vrtićima i adventima, žele svu tu ljepotu, kreativnost i prije svega stručnost onih koji se bave uređenjem parkova okupiti na jednom mjestu, kažu organizatori, i omogućiti građanima, ali i samim gradskim upravama i njihovim komunalnim društvima koja uređuju parkove, pregled i uvid u to što i kako se radi i u drugim gradovima.

Na ovaj način, kažu, sukladno njihovoj generalnoj filozofiji i pristupu, žele promovirati najbolje prakse, trud i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života svojih građana, te potaknuti pozitivnu konkurenciju i ”sheranje” dobrih praksi.

Kako bi projekt podigli na višu razinu, uz izbor na FB-u u kojemu će presuditi broj lajkova, uveli su i nagradu stručnog žirija. U suradnji s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata, razradili su niz stručnih kriterija temeljem kojih će žiri – Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA te predstavnik gradonačelnik.hr-a, izabrati najljepše i najfunkcionalnije parkove. Kriteriji se mogu pogledati na ovoj poveznici.

Što se, pak, FB izbora tiče – kao i uvijek kada su u pitanju ovakvi izbori, pobjeda uvelike ovisi o emocijama i privrženosti ljudi prema svom gradu/općini, te snazi same zajednice, odnosno o angažmanu građane u izboru i podršci svojim parkovima u utrci za titulu najljepšega.

PRAVILA IZBORA:

– Gradovi i općine koji žele sudjelovati trebali su do 20. lipnja u 12 sati poslati 10 fotografija parka kojeg prijavljuju za izbor (bez ikakvih dodatnih intervencija i fotoshopiranja). Moguće je bilo prijaviti i više parkova, za svakoga se slala zasebna prijava.

–  danas su se na FB stranici gradonačelnik.hr objavile se sve pristigle slike (svaki grad/općina u posebnoj objavi)

– Glasovanje traje do 6. srpnja u podne

– Broje se i priznaju lajkovi na objavu sa slikama adventa samo na FB stranici gradonačelnik.hr, ne i na sheranim objavama!

– Pobjednici FB izbora bit će proglašeni u 2 kategorije – kategoriji gradova i kategoriji općina

Ovo su linkovi na kojima možete dati potporu našim karlovačkim parkovima:

Velika promenada

Dajte svoj glas na ovoj poveznici: https://bit.ly/3I7zSOw

Vrbanićev perivoj

Dajte svoj glas na ovoj poveznici: https://bit.ly/3A9K5bd

Arboretum

Dajte svoj glas na ovoj poveznici: https://bit.ly/3xZonEc