Prvi Karlovački

“Vratili smo se doma i cilj je povratak u Premijer ligu”

Autor: Branko Obradović

23.08.2020

Sport

Razgovor: Dominik i Domagoj Smojver, igrači Hrvatskog rukometnog kluba "Karlovac"

Hrvatski rukometni klub “Karlovac” dobio je značajna pojačanja za novo prvenstvo Prve hrvatske rukometne lige jug. U klub su se vratili Dominik i Domagoj Smojver i sigurno da će svojim znanjem i iskustvom pomoći mladim igračima. Razgovarali smo s ovim igračima o onome što su do sada učinili u igračkim karijerama, o povratku u matični klub i planovima za budućnost. Kružni napadač Dominik Smojver, rođen 1992. godine, igrao je za nekoliko klubova u Hrvatskoj i inozemstvu i konačno se vratio u svoj klub. Dominik se prisjetio svojih prvih rukometnih dana i dosadašnjeg dijela karijere.

-Početak je bio u Rukometnoj školi Karlovac, a sa šesnaest godina priključio sam se prvoj momčadi “Karlovca”. To je bilo vrijeme kada je Silvio Ivandija bio trener. Nakon završetka fakulteta odlučio sam se okušati vani. Otišao sam u Mađarsku, zatim u “Borac” iz Banje Luke, pa u slovensku “Dobovu” te u “Spačvu” iz Vinkovaca i “Bjelovar”. Došlo je vrijeme da dođem doma, da se malo skrasim. Zadovoljan sam dosadašnjim dijelom karijere, što je najvažnije nisam imao ozljeda. Prošao sam svašta, vidio svašta, od reprezentacije do raznih klubova u kojima sam bio. Žao mi je što nije bilo više sreće. Imao sam par dobrih sezona, kada je trebalo, nije se otvorilo. Možda sam i ja kriv, ali bilo je i nekih okolnosti. Ne žalim, otvorit će se možda negdje drugdje, ako ne u igračkom dijelu, možda u trenerskom. Mislim da sam drugu sezonu u “Dobovi” u Sloveniji odigrao odlično, bio sam i najbolji strijelac kluba, bilo je dosta dobro. Bilo je dobro i kada sam išao u Mađarsku, možda sam trebao otići u Njemačku, tamo se igrači vrte po klubovima. Sada s 28 godina neda mi se ići van, moguće je da završim igračku karijeru u Karlovcu. Planiram igrati dokle bude išlo, rekao je Dominik Smojver.

Mlađi brat Domagoj Smojver, rođen je 1996. godine, nakon igranja za “Spačvu” i “Bjelovar” vratio se u svoj matični klub.

-Počeo sam i ja u Rukometnoj školi Karlovac, a zatim sam došao u klub. Tu sam bio nekoliko godina, zatim sam otišao u “Spačvu” iz Vinkovaca, a onda u “Bjelovar”. Meni je sigurno najbolje bilo u “Spačvi”, izborili smo Ligu za prvaka. To je bila moja najbolja sezona. Onda je došao “Bjelovar”, tamo je isto bilo dobro. Malo me u početku omelo što sam slomio nos, to mi je bilo po četvrti put. Imao sam taj peh, pa je trebalo vratiti se. Kada je došao novi trener bilo je sve u redu, rekao je Domagoj Smojver.

Brat Dominik igra na poziciji kružnog napadača, a to je teška pozicija, gdje igrači dobiju dosta batina od protivnika.

-Da, prošao sam bez ozljeda, bilo je nešto manjih, izgleda da sam spremniji od Domagoja. Dobro podnosim grubu igru. Povratak u Premijer ligu nam je cilj. Takav je nekako bio i razgovor. Cilj i ambicija kluba su vratiti se u Premijer ligu, što je sigurno dobro za rukomet u Karlovcu, počevši od najmlađih, od Rukometne škole Karlovac, pa nadalje. Vidjet ćemo, meni je teško tu nešto reći, jer poznajem tek nekoliko starijih igrača, s kojima sam igrao dok sam bio u “Karlovcu”, većinom su to sada mlađi dečki. Ne znam kakvi su igrački, tek ćemo se upoznati, pripreme su tek počele. Teško je reći jesu li oni spremni za Premijer ligu, u svakom slučaju pozitivno je da se vratio Dinko Đanković, vidi se da je sve ozbiljnije. U nekim razgovorima prije priprema, dok smo se dogovarali, vidjelo se da imamo neka slična razmišljanja, tako da vidjet ćemo što vrijeme nosi, istaknuo je Domagoj Smojver.

Domagoj Smojver zadovoljan je radom na trenizima i smatra da su pripreme jako dobro počele te je uvjeren da će biti spremni do početka prvenstva.

-Atmosfera na treninzima u “Karlovcu” uvijek je dobra. Mislim da je to super. Što se tiče treninga, odmah smo krenuli dosta jako, ali kako su rekli treneri, idemo sada malo stisnuti, pa će nam kasnije biti lakše. Trebamo ići korak po korak, nismo još ništa radili s loptom, pa je teško reći nešto više o momčadi, nadam se da su mladi igrači napredovali, kazao je Domagoj Smojver.

Dominik Smojver smatra da su sada mnoge stvari u klubu bolje posložene nego prije i da je i to jedan od razloga što se vratio u klub.

-U posljednje vrijeme sam razmišljao da bi se vratio u klub, ne bih rekao da je to bila prva opcija, imao sam neke opcije za inozemstvo, no bilo je vrijeme da se vratim i krenem nekim drugim putem. Želja je bila da pokušam pomoći mladim igračima, što znanjem, što iskustvom, vrijeme je da se malo uozbilje. Ne može klub igrati samo s mladim igračima i da se očekuje da netko sa 16, 17 godina nosi prvu seniorsku ekipu, a kamo li da je vrati u Premijer ligu. Sigurno da je klubu mjesto u Premijer ligi, to je klub s tradicijom, kao što su “Zagreb” i “Metković” i niz klubova. “Karlovac” je uz “Zagreb” jedan od rijetkih klubova, koji je po stažu možda i najduže bio u Premijer ligi. Sigurno da će za Premijer ligu trebati dovesti i vratiti nekoliko igrača. Vidjet ćemo, treba probati, možda se i netko od mlađih dokaže i iskoči, rekao je Dominik Smojver.

Karlovačku momčad očekuje veliki posao u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi jug i trebat će uložiti puno napora i truda da se izbori prvo mjesto i povratak u Premijer ligu.

-Svi pričamo o Premijer ligi, a mi smo još uvijek u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi jug. Idemo najprije riješiti ovu ligu, pa ćemo onda kada se vratimo govoriti kako ćemo u Premijer ligi. Ne moramo se mi odmah u ovoj sezoni plasirati u Premijer ligu, važno je da se vratimo, a to može biti i kroz godinu, dvije, istaknuo je Domagoj Smojver.

Jedan od razloga, koji su bili bitni za povratak Dominika Smojvera u Karlovac je i taj, što je došlo vrijeme za osnivanje obitelji.

-Razmišljam o obitelji, da, i to me vratilo u Karlovac. Trebali smo imati svadbu 3. srpnja, ali smo odgodili zbog korone i te cijele situacije. Uselili smo se u stan, živimo zajedno i to je jedan bitan razlog zašto sam se htio vratiti, kazao je stariji brat.

Dominik i Domagoj zajedno su igrali u “Karlovcu”, a kasnije su zajedno igrali u “Spačvi” iz Vinkovaca i u Bjelovaru.

-Drago mi je kada smo zajedno, uvijek mi je s njim lakše. Mislim da mi se realno ne isplati igrati po ovim klubovima, ako to nije neka ozbiljna ponuda. Tako da sam se isto odlučio vratiti, vidjet ćemo što će biti. Ne znam što nas očekuje u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi jug, tri godine nisam igrao tu ligu, ne znam koliko su napredovali ostali klubovi. Kako sam čuo u prošloj sezoni dignuo se “Trogir”, ne znam u kakvom će stanju biti u novoj sezoni. Naravno “Karlovac” bi uvijek trebao postaviti cilj da bude najbolji, pa kada dođe u Premijer ligu da bude među četiri najbolje momčadi, jer ipak je Karlovac rukometni grad, rekao je Domagoj Smojver.

Tako će u novoj sezoni karlovačka momčad biti spoj mladosti i iskustva, a eventualni povratak u Premijer ligu već u ovoj sezoni, puno bi značio za napredak mladih igrača.

-Kada sam ja bio mladi igrač, bilo je puno starijih igrača, treninzi su bili jači, dueli jači i ti moraš biti jači, to te očvrsne, nije isto kada je pol igrača iz srednje škole. Dosta igrača je vani, da se svi vrate, vjerojatno bi to bio brzi povratak u Premijer ligu. Ima vremena, treba ići postepeno. Ja bih rekao da si trebamo zadati mini ciljeve, ići od pobjede do pobjede, korak po korak. Pobjeda doma, pobjeda u gostima, pa ćemo vidjeti kako dalje, istaknuo je Dominik Smojver.

Pripreme karlovačkih rukometaša počele su u ponedjeljak, 10. kolovoza, a prema neslužbenim informacijama prvenstvo bi trebalo početi 3. listopada, pa ima dosta vremena za kvalitetne pripreme.

-Da, imamo osam tjedana za pripreme, to bi zaista trebalo biti dosta. Iako imam 23 godine, spadam među starije i iskusnije igrače, a trebamo se svi zajedno uigrati i sve posložiti najbolje što možemo da kada počne liga krenemo kvalitetno od prve utakmice i odmah pokažemo svima da mislimo ozbiljno, mišljenje je Domagoja Smojvera.

Sigurno je da će Dominik i Domagoj Smojver dati jednu dodatnu kvalitetu mladoj momčadi, ali i ozbiljnost. Osim njih dvojice u klub se vratio i mladi Antonio Ćelić, a treba vidjeti da li će vodstvo kluba dovesti još koje pojačanje.

-Ne znam kakva je situacija po tom pitanju, ali vjerojatno bi dobro došla recimo dva igrača. Sumnjam da će doći netko izvana, ali klub radi što može, kakve ima uvjete financijske i ostale. Struka u klubu brine o tome. Dinko Đanković bio je dobar igrač, a sada je dobar trener. Sigurno da će dosta doprinijeti s nečim novim, prošao je puno toga, ima znanje, osobno mislim da je to dobar potez kluba. Barem da se uvede red i disciplina, to mladima fali, da se ozbiljno shvati trening, na kraju krajeva, to im je posao. Radimo vrlo ozbiljno, treniramo dva put na dan, ujutro više snaga, poslijepodne kondicija. Vidjet ćemo, vrijeme će sve najbolje pokazati, rekao je Dominik Smojver.

Mlađi brat Domagoj Smojver za sada je čvrsto u “Karlovcu”, a da se odluči za odlazak, to bi morala biti jako dobra ponuda.

-Još sam uvijek mlad i da se dogodi dobra ponuda, naravno da bih otišao, još uvijek mogu napredovati i želim napredovati. No, sada sam tu i razmišljam samo o “Karlovcu”, ako nešto bude vrlo povoljno otići ću, ako ne bit ću tu u svom klubu. Nadam se da ćemo svojim igrama privući navijače i da će barem jedna strana Sportske dvorane na Rakovcu biti puna, kazao je Domagoj Smojver.

Dominik Smojver u karijeri je dosta toga prošao, igrao je za puno poznatije i financijski bogatije klubove od “Karlovca”, no dobar dio tih klubova nema mlađe selekcije, već kupuje igrače.

-U dosta stvari su klubovi u kojima sam igrao ispred “Karlovca”, u posloženosti kluba, uvjetima za treniranje, loptama, ljepilu i svemu drugom. Što se tiče škola rukometa, većina klubova to nema, imaju samo seniorske momčadi, pa dovode igrače izvana. Osobno mislim da je Škola rukometa Karlovac prije bila veća i jača nego sada. Nije razlog samo u Rukometnoj školi Karlovac, nego kako općenito funkcionira danas sport u svijetu. Nisu više djeca toliko zainteresirana za sport, teško ih je privoliti da se bave sportom, pa tako i da igraju rukomet, istaknuo je Dominik Smojver.