Udruga Carpe Diem kroz Lokalni volonterski centar VolonterKA obilježava 5. 12. Međunarodni dan volontera

Volonteri će u srijedu darivati prolaznike na Šetalištu dr. Franje Tuđmana

VIŠE IZ RUBRIKE

    Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

    Lokalni volonterski centar VolonterKA i Udruga Carpe Diem obilježavaju ovogodišnji Međunarodni dan volontera darivanjem slučajnih prolaznika ispred Glazbenog paviljona, na Šetalištu dr. Franje. Darivanje je u srijedu 5. prosinca 2018. od 13 sati, a odradit će ga, kako i priliči Danu volontera, učenici volonteri Ekonomsko-turističke škole i Gimnazije Karlovac. Time će preduhitriti popularnog Svetog Nikolu koji se, nadaju se, neće ljutiti na “posuđenom” terminu, a uz uobičajene “sitnice” umjesto šibe naći će se motivacijska poruka s ciljem osvještavanja građana o volonterskim vrijednostima.

    Ovom akcijom se Udruga Carpe Diem pridružuje međunarodnoj proslavi koja se obilježava još od 1985. godine kada je UN-ova skupština odlučila 5. prosinac posvetiti volonterima. Naglasak je ove godine na lokalnim volonterima koji svoje zajednice čine otpornijima na ekonomske, političke i vremenske nepogode, odnosno grade “održive zajednice”. Ističe se važnost marginaliziranih skupina i žena volonterki koji čine gotovo 60 posto svih volontera svijeta, prema UN-u.

    Lokalni volonterski centar VolonterKA ove godine je zabilježio 4.717 volonterskih sati, 64 organizatora volontiranja i 266 vrijednih volonterki i volontera na području Karlovca.