Vojno redarstvena operacija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danas se prisjećamo oslobodilačke operacije HV-a Oluja koja je počela 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro u pet zbornih područja - Bjelovar, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split.

  Zborno područje Karlovac obuhvaćalo je prostor od kanala Kupa-Kupa do planine Kapela-Oštri vrh. Crta bojišnice bila je dugačka oko 180 km, oslanjala se na rijeke Kupu, Koranu, Mrežnicu i Tounjčicu i bila je podijeljena na karlovački i ogulinski dio. Zapovjednik ZP Karlovac bio je general-bojnik Miljenko Crnjac.

  Ukupno je u operaciji u sastavu ZP-a bilo angažirano 15.067 pripadnika HV-a. Zadaća ZP-a Karlovac bila je oslobađanje Korduna i sjevernog dijela Like i bila je vrlo zahtjevna. Pred sobom je imala gotovo kompletan Kordunski korpus, jednu brigadu Ličkog korpusa, mješovitu topničku brigadu Glavnog štaba "SVK" i glavninu "Korpusa specijalnih jedinica".

  Neprijateljski otpor je bio vrlo jak, štoviše, pokušavani su i protunapadi kao pokušaji izlaza za Kordunski korpus koji nije imao izravnu teritorijalnu vezu s bosansko-hercegovačkim Srbima.

  Operacija je usprkos svemu uspješno okončana u zadanom vremenskom roku.

  U operaciji Oluja u ZP Karlovac poginula su 33 hrvatska branitelja.

  Foto: Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj