Pripreme za obranu od poplava u punom intenzitetu

"Vrhunac vodenog vala se očekuje krajem sutrašnjeg dana, ali vodostaji ne bi trebali prelaziti 800 centimetara"

VIŠE IZ RUBRIKE

Sve je pod kontrolom

Pripreme za obranu od poplava bile su tema današnje konferencije za novinare kod zečjeg nasipa pored ŠRC-a Korana.

-Jučerašnje prognoze za vodostaj karlovačkih rijeka bile su vrlo nepovoljne, srećom modeli oborina su se bitno smanjili tako da su već danas prognoze puno povoljnije. Mi smo jučer započeli s intenzivnim pripremama i punjenjem vreća, te zatvaranjem otvora, istaknuo je Zoran Pavlović, v.d. voditelja karlovačke ispostave Hrvatskih voda. Dodao je kako je prema sadašnjim prognozama i projekcijama vodostaja izvjesno da neće biti bitnijeg pogoršanja i da vodostaji ne bi trebali prelaziti 800 centimetara, a maksimum se očekuje krajem sutrašnjeg dana.

Zapovjednik i voditelj svih operativnih snaga Stožera civilne zaštite, Miroslav Rade istaknuo je koje sve aktivnosti provode vezano uz obranu od poplava.

-Na temelju jučerašnjih prognoza Hrvatskih voda započeli smo sa svim operativnim aktivnostima i provodili smo zaključke  Stožera civilne zaštite grada Karlovca, kazao je.

Naglasio je kako su tijekom jučerašnjeg dana napravili privremeni nasip na desnoj obali Korane uz šetnicu kraj ŠRC-a, a danas nastavljaju s aktivnostima i raspoređuju napunjene vreće u svim mjesnim odborima uzvodno i nizvodno uz Kupu, kao i uz Koranu. -U koordinaciji smo sa povjerenicima civilne zaštite u mjesnim odborima i za sada, po ovim prognozama, sve je pod kontrolom, zaključio je Rade.

Osvrnuo se i na kritičnije, branjene točke.

-Ovaj prvi dio na ŠRC-u u samom središtu grada uz Koranu riješili smo jučer, a točke uzvodno na rijeci Kupi su naselje Brodarci i Jelsa, nizvodno na Kupi naselja Selce, Gradac, Vodostaj, Mekušje, Husje i Kobilić. Na tim lokacijama su DVD-i i Javna vatrogasna postrojba tijekom jučerašnjeg dana rasporedili vreće, najlone i pijesak za obranu kuća. U gradu još imamo dvije lokacije branjene sa zapornicama i to u Mušnjakovoj ulici i na Ilovcu, te su tamo raspoređene pumpe visokog kapaciteta za obranu tih dijelova grada, istaknuo je između ostalog.

Dodao je kako su ostale aktivnosti  u nadležnosti Hrvatskih voda na više lokacija. U naseljima Logorište, Mala Švarča i Turanj imaju završene nasipe, ali se  moraju prepumpavati zaobalne vode s pumpama visokog kapaciteta.

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Karlovca, Ivana Fočić također se osvrnula na intenzivne aktivnosti koje provode.

-Nakon Stožera održanog u nedjelju intenzivno djelujemo u smislu i punjenja vreća i sastanaka s povjerenicima civilne zaštite na terenu. Tijekom jučerašnjeg dana obišli smo cijeli teren i dobili informacije o konkretnim potrebama, dopremili smo veći dio vreća i najlona i svega što je potrebno na lokacije, izjavila je.

Što se tiče prometnica, rekla je kako je zatvorena prometnica u Selcu na spoju Banija prema PPK-u, prometnice u Karasima, Šišljaviću i Kobiliću donji dio uz Kupu, Ulica svetog Florijana, prometnica u Vukmanićkom Cerovcu, te D36 u Koritinji.

-Alternativne prometnice smo dodatno uredili, kontaktirali smo sve gradske tvrtke vezano uz gradilišta, a i tijekom prošlog tjedna su se već prometnice i gradilišta dodatno prilagođavali trenutnoj situaciji, istaknula je Fočić te zamolila građane za oprez.