Muke po ležaljkama

Vlasnica drži prazne ležaljke zavezane lancima i ne da drugim gostima da se na tom dijelu plaže kupaju

VIŠE IZ RUBRIKE

Obitelji iz Karlovca prisjelo ljetovanje

Priča iz Turnja, ne onog karlovačkog - već onog kraj Zadra

Nije naš čitatelj M.B. (43) iz Karlovca, koji je htio ostati anoniman, jedini koji se ovih vrućih ljetnih dana na Jadranu požalio na rezerviranje plaže praznim ležaljkama od strane vlasnika apartmana, kojima se ''čuvaju'' najbolja mjesta njihovim gostima. Na pomorskom dobru nema rezervacija i ''čuvanja mjesta'', a posebice kad ne postoji ni izdana koncesija za plažu. Međutim, ovih dana se o njegovom slučaju naveliko priča u medijima zbog jedne neobične ''sitnice'' – gospođa koja svojata plažu i, nažalost, kao mnogi drugi vlasnici apartmana koji polažu slična prava, to svojatanje izražava na vrlo bezobrazan način u komunikaciji s turistima, je svoje ležaljke – privezala lancima!

-Austrijanka nas je pokušala otjerati s plaže prijeteći meni i mojoj obitelji. Tvrdila je da je dio na kojem smo se smjestili - njen, točnije, dio na kojemu je ona stavila suncobran i ležaljke. Doslovno je uzela moju ležaljku i bacila je sa strane! Svakodnevno su te njene ležaljke, danju i noću zavezane lancima – ispričao nam je naš sugovornik. Objašnjavala mi je da je to njeno pravo i bila vrlo drska i bezobrazna. Još bih možda i prešao preko toga da nas je ljubazno zamolila da odemo, ali na tako ružan način, vičući na mene i moje dijete i bacajući moje stvari -  preko toga joj nisam mogao prijeći, to je neprihvatljivo. I braniti nam kupanje i boravak na plaži koja nije pod koncesijom samo zato što si je ona odlučila tu rezervirati dio za svoje goste i staviti svoje ležaljke?! Barem sad svakodnevno slušamo u medijima o pomorskom dobru i svi jako dobro znamo kako stvari stoje! Prije 5-6 godina bih možda mislio da plaža može biti privatna, ali budući da se o ovakvim situacijama puno govori u posljednje vrijeme - više nas takvi ''veliki vlasnici'' ne mogu uvjeriti u svoje laži o tome kako su zakupili pravo na plažu za svoje goste jer takvo pravo ne postoji.

Evo, ja imam kuću uz rijeku kod Karlovca i nikome ne branim da ljudi dolaze i budu tamo – rekao sam joj, a ona mi je na to odgovorila: ''Zašto onda niste ostali doma?". Zar je to način na koji se razgovara s gostima? Cijene su digli u nebesa, boravak za našu obitelj za kamp kućicu plaćam 150 eura po danu, a vlasnici turističkih objekata koji žive od nas turista, bilo domaćih ili stranih, komuniciraju s nama bez imalo takta i ljubaznosti, i što je najgore – krše naše zakone i prave se kao da je sva obala njihova. Pa, meni je prisjeo Jadran, da ne bi drugima, kazao je. S takvim ponašanjem više nitko neće htjet' u skupu Hrvatsku! Cijene podigli nesrazmjerno, kultura ophođenja nula bodova, ništa ne ulažu i ne trude se da se osjećaš poželjno, domaćini katastrofa. S time da ova žena čak i nije domaćin, već strankinja koja je kupila apartmane tu. Što reći?!

Inače, M.B. je rodom iz Duge Rese, a kako radi u Njemačkoj itekako je iznenadio gospođu Austrijanku progovorivši njemački nakon što ju je čuo kako na telefon s nekime na njemačkom razgovara i pljuje po njima kao gostima. Nakon što se javio jednom turističkom portalu i ispričao im svoju situaciju, na njihov savjet obratio se policiji i komunalnom redaru. Jedan komunalni redar je bio na godišnjem odmoru (kad će nego ljeti, op. a.) , a drugi mu se nije javljao na telefon. Policija je došla za otprilike sat i pol vremena i nisu napravili ništa. Rekli su mu da ih ponovno zove ako se situacija ponovi, ali da situacija s ležaljkama nije njihov posao, već komunalnih redara, ispričao nam je.

-I kako onda očekivati da će nam sljedeće turističke sezone biti bolje kad tjeramo goste ovakvim ponašanjem i nepridržavanjem zakona, i to svoje domaće? Turisti će radije otići u neke druge turističke destinacije koje su ljubaznije prema svojim gostima, gdje nema rezerviranja plaže praznim ležaljkama i gdje kuglica sladoleda košta manje od 4 eura, zaključuje naš sugovornik.

Kako prenosi morski.hr ležaljke vezane lancima bit će na kraju ipak uklonjene (iako to još uvijek nisu, priložena fotografija je današnja).

Navedenom portalu se javio susjed pokušavajući opravdati gospođu iz Austrije čije su ležaljke i koja si je umislila da je i plaža njena, kako se radi o uglednoj mještanki koja radi u UN-u i koja je velika donatorica. Očigledno je htio reći da bi zbog njezinog položaja gospođa trebala imati dodatne privilegije.

Turanj se inače nalazi u općini Sveti Filip i Jakov. Kako piše morski.hr ova općina je u tom naselju gradila kafić na plaži, no ispalo je u suprotnosti s prostornim planom, pa su nakon prijave gradskoj inspekciji i Lučkoj kapetaniji morali naposljetku sve srušiti i vratiti u prvobitno stanje. Ako su nakon prijave građana sami uspjeli ispraviti svoju ''grešku'', valjda će nakon ove prijave građana uspjeti nagovoriti i ovu privilegiranu vlasnicu apartmana da ispravi svoju ''grešku''. Jer, naravno, uvijek se na kraju radi samo o ''pukom nesporazumu i nenamjernoj pogreški''! Ali tek nakon što se mediji raspišu o tome!

Nadamo se da M.B. i njegova obitelj do kraja svog odmora neće više imati neugodnosti, i da će vlasnici apartmana i imaginarnih privatnih plaža ispred njih nakon ovakvih medijskih prokazivanja prestati braniti gostima da se kupaju na zajedničkom pomorskom dobru koji se prema našim zakonima zove Plaža i namijenjen je - SVIMA!