Tvrtka Inkasator

Višestambena zgrada u Držićevoj 5 bit će energetski obnovljena do kraja rujna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Energetska obnova

  Radovi na energetskoj obnovi višestambene zgrade u Ulici Marina Držića 5 koji se sufinanciraju Europske unije odvijaju se po planu. Potvrđeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na navedenoj lokaciji.

  Predstavnik izvođača radova, tvrtke Bišćan, Kristijan Pereško rekao je kako je do sada izvedeno oko 40 posto predviđenih radova. Radovi napreduju po planu, a predviđeni rok za njihov završetak je do kraja rujna ove godine.

  Predstavnik suvlasnika, Slobodan Miletić istaknuo je kako su stanari izuzetno zadovoljni ovim projektom i uštedama koje će donijeti. Naglasio je kako su na natječaju dobili 60 posto sredstava iz EU fondova, trećinu su imali ušteđeno od pričuve, a za sredstva koja su  još nedostajala, podignuli su kredit.

  Na već završene radove, one koji su još u tijeku, ali i na one koji predstoje, osvrnuo se direktor Inkasatora, Matija Furač.

  -Do sada smo obnovili dvije zgrade na Gazi, u Ulici Hrvatske bratske zajednice 19 i Petra Filipca 4. U tijeku je i energetska obnova nebodera u Ulici Izidora Kršnjavog 8c gdje su radovi također u visokoj fazi gotovosti. U rujnu počinje energetska obnova višestambene zgrade, odnosno još jednog nebodera u Domobranskoj 31. Potpisali smo i dva ugovora za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresu za koje je natječaj bio prošle godine, te se nadam da ćemo uskoro pokrenuti i nabavu i krenuti s radovima na njima. To su Rakovac 13, te Radoslava Lopašića 6. Na natječaj koji je zatvoren prošli tjedan prijavili smo 21 zgradu, te dva ulaza koja je prijavljivao drugi upravitelj. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 18,3 milijuna eura, a EU sufinanciranje iznosi 11,2 milijuna eura, istaknuo je tom prilikom Furač.

  Naglasio je i kako su suvlasnici i građani sve svjesniji energetske obnove što zbog zdravijih unutarnjih klimatskih uvjeta, što zbog ljepšeg izgleda zgrade, a što zbog ušteda koje će u sljedećim godinama ostvariti.

  Zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić izjavila je kako je vrlo važno planirati ovakvu obnovu i dobro upravljati zgradom, napomenuvši kako je ovdje dobro složena financijska konstrukcija tako da je manji teret na same suvlasnike.

  Pohvalila je i Inkasator što je prijavio veliki broj projekata na javni natječaj za energetsku obnovu.

  -Vjerujem da će dobar dio tih projekata proći kroz ovaj poziv, a prema najavama ove godine priprema se još jedan poziv tako da vjerujem da će veliki broj sugrađana dobiti europski novac i tako moći obnoviti svoje zgrade, poručila je Fočić.

  Podsjetila je i kako i Grada Karlovac intenzivno radi na energetskim obnovama svojih zgrada.

  -Revitalizacija vrelovodne mreže grada Karlovca, te promišljanje i budući razvoj proizvodnje toplinske energije sigurno će pridonijeti da imamo jedan energetski učinkovit sustav na svjetskoj razini, zaključila je Fočić.