Prvi Karlovački

Više od 5 milijuna kuna ViK ulaže u projekte kojim će se smanjiti gubici pitke vode

15.10.2019

Karlovac

Želja nam je sa sadašnjih 55 posto, gubitake pitke vode u javnom vodoopskrbnom sustavu smanjiti na prihvatljivih 35 posto.

U sklopu programa smanjenja gubitaka vode u sustavu, do kraja ove godine tvrtka Vodovod i kanalizacija planira realizirati nekoliko projekata. Projekti se odnose na obnovu dijelova sustava te razdvajanje tlačnih od gravitacijskih cjevovoda. Jedno od gradilišta je na lokaciji magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda vodospreme Strmac-Zagrad, o kojem je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Nikola Rogoz rekao da je jedno od većih u Karlovcu.

Temeljem EU direktive o vodi za ljudsku potrošnju, strategije Vlade RH i Hrvatskih voda i koncepcijskih rješenja koji su vezani na smanjenje gubitaka pitke vode u javnom vodoopskrbnom sustavu, tvrtka Vodovod i kanalizacija u ovoj godini provodi pet projekata ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna bez PDV-a. Želja nam je sa sadašnjih 55 posto, gubitake pitke vode u javnom vodoopskrbnom sustavu smanjiti na prihvatljivih 35 posto. Učinit ćemo sve da te poslove završimo u što kraćem mogućem roku, a to znači kroz nekoliko godina. Rogoz je naglasio da će svi planirani projekti biti završeni do kraja ove godine, s tim da je jedan već završen, kojeg su radili djelatnici ViK-a, a odnosi se na ugradnju mjerača, protoka i  tlaka, za kojeg je kupljena samo oprema u ukupnoj vrijednosti 320 tisuća kuna.

Nadalje, ostala četiri projekta uključuju radove na rekonstrukciji vodoopskrbnog cjevovoda Donja Švarča-Švarča-Mostanje vrijednog 290 tisuća kuna, izgradnja novog dovodnog cjevovoda u sklopu vodospreme Švarča, 405 tisuća kuna, magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda vodospreme Strmac -Zagrad 2,3 mil. kuna i lokacija regulacije tlakova 1,7 milijuna kuna, sve bez PDV-a.  

-Ovim projektom će se izvesti oko 650 metara novog magistralnog cjevovoda od polietilenskih cijevi promjera 400 mm. Ugradit će se i novi dovodni cjevovod u sklopu same vodospreme, dužine 90 metara, a promjer će im biti od 500 i 250 mm. Centrogradnja i Hidrotehnika su izvođači radova, koji su počeli krajem kolovoza a završetak se očekuje krajem studenoga, izjavila je  Aleksandra Šašek Kovačić.

-Nakon ovog projekta postojeći cjevovod će se zadržati i imat će isključivo dovodnu funkciju, kaže Šašek Kovačić. Vodosprema će se vodom puniti isključivo sa vodocrpilišta Gaza, a odvod iz vodocrpilišta će ići preko novog cjevovoda koji će se na Zagradu spojiti sa postojećim i dalje će vodom snabdijevati Karlovac, ali sa smanjenim tlakom.

Inače, vodosprema Strmac je najveća u sustavu, zapremina joj je 6700 m3 i zajedno sa vodospremom Švarča, najkvalitetnijom pitkom vodom u Hrvatskoj opskrbljuju gotovo 90 posto garda Karlovca. (rb)

Foto:i.č.