Prvi Karlovački

Više od 3.000 posjetitelja ovoga vikenda razgledalo Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj

07.07.2019

Karlovac

Muzej će se nadograđivati s ciljem da postane središnje mjesto komemoracije i promocije vrijednosti i daljnjeg istraživanja nedavne povijesti

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj svoja je vrata otvorio ovoga petka, a tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana broj posjetitelja se iz sata u sat povećavao. Kako stoji na službenoj Facebook stranici, tijekom ove subote Muzej je posjetilo više od 1.300 posjetitelja, a danas je zabilježena brojka od njih 2.126. Među njima, bilo je mnogo turista, stranaca koji su po izlasku iz Muzeja bili bez riječi. Njihovi izrazi lica govorili su više od riječi, a kada smo ih upitali kako se osjećaju odgovor se sažeo u jednu riječ – “Strašno!”

Nakon besplatnog ulaza ovoga vikenda, od utorka 9. srpnja cijena karte je 60 kuna za odrasle, a za grupe odraslih, što podrazumijeva najmanje 20 ljudi, cijena je 40 kuna. Za djecu, studente i umirovljenike cijena je 30 kuna, dok će njihove grupe za najmanje 20 ljudi platiti 25 kuna. Obiteljska ulaznica iznosi 120 kuna, a stručno vodstvo na hrvatskom jeziku 100 kuna. Pitali smo domaće ljude, ali i turiste što kažu na cijene? Istaknut ćemo neke.

-To je premalo za sve ono što ćete doživjeti unutra.

– Povijest ispunjena bolom i ponosom nema cijene.

– Zar je važno koliko košta? Ono što sam vidjela je predivno, u svakom svojem dijelu ispunjeno emocijom. 

Dodajmo ovome da će za branitelje, invalide, članove ICOM-a i HMD ulaz u Muzej uvijek biti besplatan.

Radno vrijeme Muzeja je od 8 do 18 sati od utorka do petka te od 10 do 18 sati vikendom.

-Stalna izložba sastoji se od 350 originalnih predmeta, a može se razgledati i slušati više od tri i pol sata multimedije, filmova, glazbe i fotografija. Muzej će se nadograđivati s ciljem da postane središnje mjesto komemoracije i promocije vrijednosti i daljnjeg istraživanja nedavne povijesti. Mjesto posebnog pijeteta u Muzeju je spomen soba posvećena poginulim braniteljima karlovačkoga kraja, istaknula je ravnateljica Hrvojka Božić. (ar)

Foto: Facebook stranica Muzeja