Rođendanske brojke Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac:

Više od 250.000 svezaka knjiga za preko 10.000 članova te 600 i više aktivnosti godišnje za oko 9.000 posjetitelja

VIŠE IZ RUBRIKE

Sretan 185. rođendan karlovačkoj Gradskoj knjižnici

Naziv knjižnice se tijekom povijesti mijenjao više puta. Godine 1963. dobiva naziv Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, prema našem poznatom piscu i pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću te se tako naziva i danas.

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ najstarija je ustanova u kulturi grada Karlovca, osnovana 1. ožujka 1838. godine na poticaj uglednih njegovih građana. Započinje djelovati pod nazivom „Ilirskoga čitanja društvo“ i na idejama ilirskog pokreta. Svjesni odgovornosti i obveze očuvanja povijesne misli, svojim djelovanjem nastoji se profilirati kao mjesno obavijesno središte te djelovati kao javni servis koji omogućuje neposredan pristup svim oblicima znanja, stvaralačkog mišljenja i intelektualne aktivnosti stanovnicima područja na kojem djeluje, ali i šire.

Prema namjeni i sadržaju knjižničnog fonda Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ narodna je knjižnica čije su zbirke i usluge namijenjene svim kategorijama stanovništva. Njezine službe zasnivaju se na jednakosti pristupa svima, bez obzira na rasu, spol, vjeru, nacionalnost, jezik, društveni položaj te dobnu skupinu. Za korisnike koji se ne mogu služiti redovnim uslugama (bolesnike, zatvorenike, osobe s poteškoćama) organiziraju posebne službe i građu. Knjižnica također obavlja matičnu djelatnost za narodne i školske knjižnice na razini grada Karlovca i Karlovačke županije. Kao doprinos razvoju multikulturalnog društva u sklopu karlovačke knjižnice od 1993. djeluje Središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj, jedna od deset knjižnica nacionalnih
manjina u RH.

Knjižnica posjeduje više od 250.000 svezaka knjiga i druge građe u fondu koji obuhvaća sva područja ljudske djelatnosti. Posjeduje bogatu zbirku starih i rijetkih knjiga, kao i zbirku zaštićenog fonda, zbirku periodike i reprinta, zbirke audiovizualne građe, zbirke elektroničkih publikacija te posebne zbirke (zbirke na slovenskom jeziku, zbirke za slijepe i slabovidne osobe, zbirku e-knjige...).

Gradska knjižnica značajno je kulturno središte grada Karlovca u kojoj se odvijaju brojna predavanja, književni susreti i izložbe. Godišnje se organizira više od 600 predavanja, izložbi, stručnih skupova, tribina, radionica, kvizova, brojnih priredbi za djecu i mladež, na kojima sudjeluje preko 9000 posjetitelja.

Knjižnica ima 6 odjela, 7 službi i 1 knjižničnu stanicu, sa stručno organiziranom informacijskom službom za korisnike. Posebna je briga posvećena djeci i mladima za
koje se organiziraju raznovrsne primjerene aktivnosti. U sklopu Gradske knjižnice djeluje jedan od najstarijih odjela za djecu i mladež, utemeljen 1956. godine, te prva Knjižnica za mlade u Hrvatskoj. Kvalitetan rad u Gradskoj knjižnici osiguravaju stručni djelatnici koji se redovito stručno usavršavaju na konferencijama i stručnim skupovima, kao i u Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara u RH.

Kao „zelena knjižnica“ Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ radila je na ekološkom osvješćivanju zaposlenika i korisnika te cjelokupne zajednice. Energetski učinkovita zgrada knjižnice, zelene oaze u prostoru, kvalitetna zelena literatura, brojna eko-događanja, unaprijedila su stanje u lokalnoj zajednici, a posebice popravile kvalitetu boravka u knjižnici za korisnike i djelatnike. Karlovačka zelena priča namijenjena je svim dobnim skupinama korisnika, a ostvaruje se kroz programe kao što su ciklus predavanja „Pričamo zeleno“ na „zelenom krovu“ knjižnice, projekcije dokumentarnih filmova, događanja na javnim površinama, uređenje knjižničnoga prostora i knjižničnoga okoliša, edukacija djece o čuvanju okoliša i radionicama recikliranja, radionice i posudba knjiga u Knjižnici na plaži na Foginovom kupalištu, razne izložbe...

Zelenu priču Knjižnica zaokružuje 2019. godine energetskom obnovom „stare“ zgrade izgrađene 1976. godine. Ovim projektom karlovačka knjižnica, kao prva namjenski građena knjižnica u RH postala je energetski održiva zgrada. Od 2020. Knjižnica organizira „Zeleni festival – Karlovačka zelena priča“ u kojem sudjeluju pozvani izlagači, knjižničari s posterskim izlaganjima, a ispred knjižnice održava se sajam ekoloških poljoprivrednih proizvoda OPG-ova grada Karlovca

Vođeni vizijom percepcije knjižnice kao općeprepoznatog kulturnog, obrazovnog i informacijskog središta zajednice te mjesta promicanja tolerancije i multikulturalnosti, u Knjižnici nastoje, kažu, osigurati visoku razinu stručnosti, kvalitete i inovativnosti usluga, dostupnosti i otvorenosti za sve članove zajednice. Cilj im je omogućiti pristup znanju i informacijama putem visokokvalitetnih i relevantnih zbirki u svim formatima te kvalitetnih i funkcionalnih knjižničnih prostora.

Ovih dana je u tijeku proslava 185. rođendana Knjižnice pod sloganom: Karlovčanima za 185. obljetnicu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“. Tim povodom Karlovčanima daruje nekoliko književnih susreta spisatelja čije su knjige najčitanije i prema željama korisnika. Rođendanska proslava odvija se kroz dva tjedna u kojima Karlovčani sudjeluju u brojnim događanjima. Sve je započelo 1. ožujka književnim susretima s Davorkom Semenić-Premec, Jelenom Pervan i Oljom Savičević Ivančević te svečanom dodjelom nagrada najčitateljima Gradske knjižnice. Ovaj tjedan su se održale kreativna radionica ''Mekana rođendanska šalica'', otvorena je izložba ''Hinko Krapek – čovjek svoga doba'' u Šestićevom salonu te je predstavljena istoimena monografija autorice Sande Kočevar. Kao šećer na kraju rođendanskih aktivnosti najavit ćemo predstavljanje knjige ''Da sam ovo barem znala ranije'' radijske i TV voditeljice, youtuberice i pjevačice Ivane Plechinger u Ilirskoj dvorani 16. ožujka u 18 sati.

Još jednom čestitamo 185. rođendan našoj karlovačkoj Gradskoj knjižnici!