Prvi Karlovački

Više od 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Karlovačkoj županiji za projekt Nikola Tesla Poduzetnički centar

Autor: Miloš Milovanović

02.12.2021

Županija

Nadamo se da će 2022. Centar biti  otvoren, poručila je županica

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu, kojeg je danas u ime Karlovačke županije potpisala županica Martina Furdek Hajdin bila je glavna tema konferencije za medije održane na gradilištu Nikola Tesla Poduzetničkog centra na Rakovcu.

Opremanje i uspostava za rad objekta Nikola Tesla Experience Center, u sklopu kojega će djelovati Nikola Tesla Poduzetnički centar realizira se sredstvima ITU mehanizma za Veće urbano područje Karlovac – Duga Resa – Ozalj. Vrijednost tog ugovora iznosi 23 milijuna kuna. U njemu je preostalo i 15 posto vlastitog financiranja i upravo taj iznos je prijavljen na još jedan dodatni natječaj. Prijavitelj je bila Regionalna razvojna agencija. Ministarstvo je ovim ugovorom dodijelilo Karlovačkoj županiji 2 milijuna i 44 tisuće kuna, odnosno 50% sredstava koje je kao korisnik dužan osigurati iz vlastitih izvora.

Gradilište Centra je aktivno i trenutno su u tijeku dvije javne nabave; jedna je za samo građevinsko dovršenje zgrade, ugradnju fotonapona i jednog dijela izmjene stubišta, a druga javna nabava je za opremanje i kompletnu interpretaciju. Nadam se da će javne nabave uspješno dovršiti kako po pitanju visine ponuda tako i po tome da neće biti žalbi. A ako ih bude da budu brzo riješene. Tako da se nadamo da je 2022. godina ona u kojoj će Centar biti i otvoren. Uz ovaj centar koji je na čestici karlovačke Gimnazije, projekt obuhvaća i ITU potpora koju smo dobili – parkiralište, preko puta Ulice Rakovac, izjavila je županica.

Vezano uz parkiralište mi smo imali već raspisanu jednu javnu nabavu koju smo morali poništiti. Naime, procijenjena vrijednost je probijena za više od 30 posto. U kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja i Karlovačkom županijom krenuli smo u novi postupak javne nabave. Analizom cijena smo i tu procijenjenu vrijednost malo povećali, tako da očekujem kada bude gotova javna nabava da će izvođač stati u tu procijenjenu vrijednost. Sredstva su osigurana, a cilj nam je da početkom svibnja iduće godine imamo uređeno parkiralište. Hoće li tako biti, vidjet ćemo. Centar  je definitivno razvojni projekt grada Karlovca i uvjeren sa da će ne samo gimnazijalci, nego svi u ovom prostoru pronaći mjesto gdje će učiti i stjecati znanja vezana i za poduzetništvo i za razvoj svojih projekata. Uvjeren sam da bi i Nikola Tesla bio zadovoljan, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Mislim da je ovo lijepi poklon za svetog Nikolu – našem Nikoli, poručio je pak ravnatelj Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Vilko Klasan.

Županijska pročelnica Ana Valić je kazala da se dodijeljena sredstva od 2 milijuna kuna moraju  rasporediti između svih partnera u projektu. Sukladno ovom ugovoru Karlovačkoj županiji kao korisniku  dodijeljen je iznos od milijun i 708 tisuća kuna, a partnerima Gradu Karlovcu 305 tisuća kuna, dok  su karlovačka Gimnazija i Poduzetnička zona Korana  zajedno dobili oko 31 tisuću kuna. Svaki od partnera provodi aktivnosti sukladno projektnoj prijavi.

Foto: M. Stojaković