Inicijativa građana "Ne zidovima i nasipima oko nas"

"Više ne molimo! Više ne čekamo! Sada zahtijevamo dolazak odgovornih u naša naselja i početak komunikacije sa stanovnicima!"

VIŠE IZ RUBRIKE

Otvoreno pismo

Peticija je inicirana kako bismo ukazali na loša rješenja koje su Hrvatske vode isplanirale u Mjeri 8, pregrada Brodarci i njoj pripadajući usporni nasipi u naseljima uzvodno, poručuju.

Inicijativa građana "Ne zidovima i nasipima oko nas" poslala nam je otvoreno pismo koje upućuju gradonačelnicima Karlovca i Ozlja, županici Karlovačke županije, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Vladi Republike Hrvatske, Uredu europskog javnog tužitelja u rh (EPPO).

-Ovim putem javljamo se u ime inicijative građana "Ne zidovima i nasipima oko nas". Zahvaljujemo prije svega svim našim sugrađanima na potpisima. U ovom otvorenom pismu izvijestiti ćemo o peticiji te iznijeti svoje mišljenje o Mjeri 8, što ona znači za stanovnike područja kojeg obuhvaća, koji su naši zaključci i što naposljetku zahtijevamo od odgovornih. Peticija je inicirana kako bismo ukazali na loša rješenja koje su Hrvatske vode isplanirale u Mjeri 8, pregrada Brodarci i njoj pripadajući usporni nasipi u naseljima uzvodno. Ukupno smo skupili 551 potpis online te 502 fizička potpisa što iznosi 1.045 potpisa. Naselja Trg, Mirkopolje, Zorkovac, Zorkovac na Kupi, Trešćerovac, Polje Ozaljsko, Levkušje, Gornje Pokupje, Donji Priselci i Mahično uz rijeku Kupu imaju približan broj stanovnika broju potpisa na peticiji. Upravo su to naselja koje obuhvaća spomenuta mjera. Napominjemo da ova inicijativa nije osnovana s ciljem da zaustavi projekt Sustava zaštite od poplava grada Karlovca već s ciljem da se “spase” naselja uzvodno od pregrade Brodarci. Mišljenja smo da braniti naselja s armirano betonskim zidovima do 4 metra visine iznad tla koja u zadnjem “povijesnom” vodostaju Karlovca nisu bila niti milimetar pod vodom – jest u najmanju ruku neprimjereno, bolje reći nepošteno prema žiteljima.

Vlada Republike Hrvatske stala je iza projekta te je on proglašen projektom od posebne državne važnosti. Donesen je poseban Zakon kojim se ubrzava procedura otkupa zemljišta (tzv. Lex Kupa), a sve to napravljeno je prije nego što je projekt predstavljen u svojim detaljima. "A vrag leži u detaljima" kaže izreka. Vjerujemo kako nitko pri zdravoj pameti ne bi potpisao i stao iza uništenja stotina hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta, a zasigurno ne bi ni podupirao izgradnju monolitskih zidova oko naših naselja! Smatramo da su određene interesne skupine utjecale na to da se iz naftalina prošlosti izvuče stari projekt hidrocentrale Brodarci te ga takvog "podvalile" Vladi Republike Hrvatske i EU pravdajući se da nema drugog rješenja. Istina je ta da drugo rješenje nikada nije traženo, bilo zbog interesa privatnog kapitala, bilo zbog nesposobnosti zaposlenika Hrvatskih voda. A druga (zelena) rješenja postoje! Ovo rješenje, identično po obuhvatu starom VES-u Brodarci, pod krinkom novog i jedinog rješenja smatramo da za cilj ima europskim novcem graditi hidrocentralu. Takvo rješenje je 1985. godine odbačeno u staroj državi jer je bilo preskupo, a i previše invazivno za stanovnike navedenih naselja (kojih je tada bilo i puno više). Zanimljiva je izjava Zorana Pavlovića iz karlovačke podružnice Hrvatskih voda da “ 7 (sedam) godina nakon izgradnje sustava sigurno neće biti hidrocentrale u Brodarcima”.

Postavljamo pitanje što nakon isteka monitoringa EU fonda koji će financirati izgradnju Sustava obrane od poplava grada Karlovca i Siska? Vjerujemo kako će novac EU fonda poslužiti kao dobra priprema za gore navedeni stari (propali) projekt. Prepisivanjem projekta prepisane su i sve manjkavosti istoga pa će nakon eventualne izgradnje onog što je sada predloženo trebati dograđivati projekt. Novim zidovima i nasipima u mjestima Donje Priselce, Trešćerovac, Zorkovac iznad željezničkog mosta, Polje Ozaljsko i Mirkopolje, čak i dio Podbrežja. Uvidom u najobičniju Hrvatsku osnovnu kartu ti su propusti projekta vidljivi.

Ministarstvo zaštite okoliša je 06.08.2019. godine donijelo Rješenje u kojem zahtjeva od Hrvatskih voda da prilikom projektiranja u svim naseljima razmotre ugradnju montažnih barijera. Hrvatske vode to nisu razmotrile niti za jedno naselje i time nepoštujući Rješenja Ministarstva što je razlog da se Rješenje ukine. Na javnoj raspravi u ožujku 2019. o Studiji utjecaja na okoliš za usporne nasipe Hrvatske vode nisu imali nikakvih projekcija. Nije se znalo kojom trasom idu, od čega će biti napravljeni te koliko će biti visoki. Tada je obećano da će se za te usporne nasipe provesti nova javna rasprava. Mi još čekamo raspravu! Činjenica je da nitko od predstavnika Hrvatskih voda nije došao do naših naselja, a kamoli organizirao sastanak s mještanima. Skrivaju li projekt ili nemaju obraza stati pred narod?       

Naposljetku, razlog našeg otvorenog pisma kojeg šaljemo i lokalnim medijima je taj da prenesemo jedinu poruku koja nam je preostala i na koju smo primorani:

Više ne molimo! Više ne čekamo! Sad zahtijevamo dolazak odgovornih u naša naselja i početak komunikacije sa stanovnicima! Mi nismo građani drugog reda i ne želimo opasnost koju izgradnja takvog nesuvislog projekta donosi! Ne želimo izgubiti našu zelenu rivijeru! Ne želimo umanjenje vrijednosti naše imovine! Naravno, suosjećamo sa svima kojima poplave nanose štetu i zato predlažemo niz rješenja koje ćemo prezentirati!

Inicijativa građana "Ne zidovima i nasipima oko nas" Mahićno, Donji Priselci, Gornje Pokupje, Zorkovac, Levkušje, Zorkovac na Kupi, Trešćerovac, Polje Ozaljsko, Mirkopolje, Trg, Podbrežje