Ovogodišnja tema Muzeji – Inovacije i digitalna budućnost

Virtualne izložbe, digitalni kvizovi, pjesma i ples u Noći muzeja u Gimnaziji

VIŠE IZ RUBRIKE

  Učenici i nastavnici Gimnazije Karlovac za Noć muzeja pripremili su raznovrstan program koji se, kao i svake godine, temelji na gimnazijskoj baštini,  ali i na zadanoj temi. Budući da je ovogodišnja tema Muzeji – Inovacije i digitalna budućnost, u pripremi radionica, izložbi i ostalih aktivnosti korištena je digitalna tehnologija.

  Tako će posjetitelji pomoću trodimenzionalne vizualizacije kročiti u prošlost Gimnazije i saznati  povijesne podatke koji su smatrani izgubljenima, a simulacija virtualne stvarnosti omogućit će šetnju gimnazijskim arboretumom. Virtualnom izložbom izabranih slika Daniela Butale posjetitelji će se prisjetiti toga nedavno preminulog karlovačkog slikara, gimnazijskog učenika i profesora.

  U radionici izrade holograma na trenutak će oživjeti dobri duhovi Gimnazije Karlovac tj. značajni ljudi koji su svoje znanje, profesionalni integritet i ljubav utkali u razvoj ove škole. U radionici primjene videoefekata uživo posjetitelji će upoznati čaroliju računalno generiranih filmskih efekata, a na predavanju i prezentaciji Digitalizacija filma saznat će sve o prijelazu iz analognoga u digitalni film, o razlikama između analogne i digitalne montaže s primjerima prvih digitalnih montaža, koloriranih filmova.digitalni kvizovi, a neće

  U prošlost Karlovca vratit će nas Izložba Izgubljena baština koja se sastoji od tri manje izložbe: Priča iz Staljinove ulice, Gimnazijski novčić te Trodimenzionalni prikaz kapelice sv. Ivana Nepomuka i kapelice sv. Križa.

  Gimnazijska kulturna baština ove će godine biti predstavljena s nekoliko digitaliziranih eksponata fizikalne i prirodoslovne zbirke. To su učila fizikalnoga kabineta koja predstavljaju prve oblike suvremenih elektroničkih elemenata.

   

  Niz učeničkih aktivnosti vezanih uz medijsku pismenost posjetiteljima će osvijestiti važnost medijske pismenosti u suvremenom društvu. Posjetitelji će imati priliku rješavati i digitalne kvizove vezane uz prikazane i predstavljene sadržaje, a svoje dojmove, pohvale i kritike moći će zabilježiti na digitalnom flipchartu.

  U gimnazijskoj Noći muzeja neće nedostajati plesa i glazbe. Nastupit će plesna družina „Gimnazijski plesni ritam“ s hip-hop koreografijom, a na Malom rock-koncertu predstavit će se mlade gimnazijske rock-snage koje se kriju iza imena EOME. Gimnazijska Noć muzeja trajat će od 18 do 23 sata. (vb)

  Foto: Dinko Neskusil