"Ako na svetog Vinka sunce peče, oblino vino u bačve poteče" stara je narodna poslovica.

Vincekovo - važan dan za vinogradare!

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo svome vinogradu, a to vrijedi to i za vikendaše koji imaju tek brajdu. Bez obzira na studen, dubok snijeg ili blatnjavu zemlju, mora se doći do trsa koji će se "krstiti" starim vinom. Uz krštenje trsta, Hrvati u svoje vinograde stavljaju kobasice kao znak želje za plodnom i obilatom godinom u vinogradu. Prilikom pohođenja vinograda prvi ide gazda, domaćin, a slijedi ga veselo društvo uz pjesmu. Nakon posvećenja vinograda društvo odlazi kušati mlada i stara vina i tako do kasno u noć pripovijedaju se šale, stare priče i poneka ozbiljna, društvena tema.

  Sveti Vinko je đakon i mučenik za vrijeme cara Dioklecijana, a živio je u 4. stoljeću kada su progoni Kršćana bili najveći. Tijekom progona bačen je u tamnicu. Mučenjem svetoga Vinka, razbijanje njegova tijela i curenje krvi poistovjećuje se s branjem i lomljenjem grožđa.

  Vinske zanimljivosti:

  Žene su sklonije učincima vina više nego muškarci, a to je zato što imaju manje enzima u želucu koji je potreban da bi se alkohol jednostavno razgradio.

  Ritual Živjeli! počeo je još u srednjem vijeku, kada je trovanje bio najčešći način rješavanja neprijatelja. Da bi bili sigurni da je njihova čaša bez otrova, najprije bi u drugu čašu ulijevali malo vina pa ako je u jednoj bilo otrova, sada je bilo u obje.

  Kako držite čašu za vino? Drška postoji s razlogom! Čaše za vino treba držati za sredinu stalka tako da ruka ne podiže temperaturu vina. (ma)