Prvi Karlovački

Vikend na Dubovcu ispunjen karlovačkim okusima i mirisima

21.09.2019

Karlovac

Vikend na Dubovcu ispunili su gastronomski okusi karlovačkog kraja. Manifestacija na najstarijoj našoj lokaciji održava se po sedmi puta, a ovogodišnji Vikend, priča novu priču Karlovca i to onu gastronomsku.

Ove godine smo odlučili krenuti s novom pričom, shvatili smo da je trenutak i da promijenimo i uvedemo jednu temu koja je nepravedno zapostavljena u našem gradu i za sada su nam jako dobre i pozitivne reakcije. Na gastro priču odazvali su se naši tradicionalni partneri izlagači, Trgovačko-ugostiteljska škola, a ono što nas posebno veseli, s obzirom da idemo u korak s novim trendovima su naši gastro blogeri koji vode vrlo praćene Facebook stranice i koji imaju veliku publiku. Oni su vrlo rado prihvatili suradnju spremni da zajedno napravimo jednu karlovačku priču, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Karlovca, Marina Burić.

Dubovački vikend za svakoga je pripremio ponešto zanimljivo.

Imamo kreativne radionice za djecu, i likovne i gastro radionice, izrade licitara i karlovačke zvijezde odnosno kekse od prhkog tijesta koje je osmislila naša Trgovačka škola te fiš paprikaš koji se bazira na slatkovodnoj ribi, a mi smo grad na četiri rijeke i to je naša jaka strana. Poslije nas očekuje radionica food stylinga, snimanja fotografije s našim Hrvojem. Sigurna sam da će svatko pronaći nešto za sebe i da neće otići danas gladan s Dubovca, rekla je Marina Burić.

Cilj manifestacije je izvući karlovačku gastronomiju, naše šumske plodove, riječne ribe i razne tradicionalne ali i suvremene recepte. Sudionici manifestacije bili su učenici Trgovačko-ugostiteljske škole i poznati food blogeri, koji postaju sve popularniji na društvenim mrežama. Svoja iskustva s nama je podijelio poznati food bloger, Karlovčanin Saša Vukić.

Najveća inspiracija su mi moji klinci koji vole isprobavati nova jela i okuse, a ja sam tu da im to pružim i da im to bude što finije, oni su moj najveći žiri. Najzanimljivije je što mi oni iskreno kažu ako je neko jelo dobro ili nije, međutim kako godinama ja dulje i dulje kuham tako i napredujem kao kuhar i kao snimatelj, pošto sam snimam svoje videe. Rijetko kad se može dogoditi da neko jelo nevalja, tada ga ni ne objavim, ali nema jela koje nevalja jer ih unaprijed režiram i sceniram da bi to moglo biti kako treba. Majka me učila nekim starim receptima koje je učila od svoje bake, ponajviše kolače. Imam neke stare bilježnice otprije koje čuvam, nikad ne treba to baciti, uvijek se nađe  pokoji stari recept, ali sam i kreativan, tako da radim potpuno nove recepte kako bi oduševio svoje pratitelje i olakšao im svakodnevnu pripremu jela. Zadnjih godina sam se fokusirao da imaju neku ideju za ručak jer nekako kada imaš ideju pola posla je gotovo, istaknuo je Saša.

Ono što njegovu kuhinju čini drugačijom i vrijednom pažnje je spoj tradicije i suvremenih trednova. Saša je jedan od članova žirija koji će ocjenjivati fiš paprikaš učenika Trgovačko-ugostiteljske škole.

Učenici rade fiš paprikaš od soma, štuke i šarana. Ocjenujemo okus, gustoću, boju i ljutinu, Probat ću sve, imam svog favorita gdje sam cijelo vrijeme sudjelovao u pripremi, no međutim, bit ću iskren, na kraju onaj fiš koji mi se bude najviše sviđao njemu ću dati najvišu ocijenu.

Ovom manifestacijom grad otvara svoja vrata novim trendovima, iskustvima i zanimljivostima, a građanima nudi novu ponudu i bogatstvo grada. (ma)

foto: i.č.