Aktualni sat Gradskog vijeća

Vijećnici pitali o sustavu obrane od poplave, o rekonstrukciji mosta, o osušenim stablima

VIŠE IZ RUBRIKE

Pitanja, pitanja

Početkom studenog u funkciji će biti novo parkiralište u Zvonimirovoj ulici, odgovorila je na vijećničko pitanje pročelnica Ana Hranilović Trubić

Gradski vijećnici su danas na Aktualnom satu Gradskog vijeća postavljali pitanja uglavnom vezana za komunalne projekte.

Počelo je pitanjima HDZ-ovog Tihomira Čohana. Pitao je o novo parkiralištu u Zvonimirovoj ulici te kad će poduzetnici dobiti gradske potpore.

Pročelnica Ana Hranilović Trubić je kazala da će danas biti obavljen tehnički pregled novog parkirališta, nakon čega ubrzo, nada se, slijedi i uporabna dozvola, a početkom studenog bi parking trebao biti u upotrebi. Što se tiče potpora poduzetnicima pročelnica Daniela Peris je napomenula da je primjeno oko 190 zahtjeva, stotinjak je obrađeno i novac je iscrpljen, ali će dodatna sredstva biti osigurana rebalansom proračuna.

Predrag Pavlačić (HSS) je pitao što će biti s desnom obalom Kupe nizvodno od Kamenskog kad budu završeni obrambeni zidovi i nasipi na lijevoj obali i o kamionskom prometu kroz Kamensko.

Gradonačelnik Mandić je odgovorio na pitanje o sustavu obrane od poplava i napomenuo da će se kad bude provedena Mjera 8, a to je produbljivanje kanala Kupa-Kupa i stavljanje retencije Kupčina u punu funkciju te izgradnja vodne stepenice u Brodarcima riješiti desna obala Kupe. No, Mjera 8 je na reviziji na zahtjev građana.

Kamionski promet kroz Kamensko je privremen, kazao je pročelnik Dario Greb, zbog rekonstrukcije mosta „SJP Grom“ na Korani.

U gradu su još uvijek otvoreni prekopi zbog rekonstrukcije vreleovoda, a sezona grijanja je počela te hoće li to imati utjecaj na grijanje. Drugo je pitanje bilo o porezu za privatne iznajmljivače, odnosno o paušalnom oporezivanju iznajmljivačima smještaja u turizmu te koji su mehanizmi Grada da u tome pomogne iznajmljivačima.

Radovi vezani uz vrelovod su radovi vraćanja u postojeće stanje prometnica i drugih javnih površina i nemaju utjecaj na grijanje, odgovorio je Mandić, a što se tiče „poreza na krevete“ kazao je da je o tome održan sastanak s iznajmljivačima. Istaknuo je da nije cilj otežati situaciju iznajmljivačima, nego dugoročno potaknuti dugotrajni najam. Određen je paušal 130 eura za iznajmljivače na području grada, te 75 eura za one u ruralnom dijelu čime se želi potaknuti razvoj ruralnog područja.

Dragica Malović (SDP) spomenuvši primjer Duge Rese i projekt izgradnje doma za starije osobe zašto se Karlovac nje prijavio na takav natječaj. Odgovorio joj je gradonačelnik da je Duga Resa otkupila gotov privatni projekt, a da se u Karlovcu planira smještaj za starije osobe u Luščiću ili na Borlinu.

Kako napreduje rekonstrukcija Mosta „SJP GROM“ pitao je Josip Obranović (HDZ). Rok za dovršetak je prva polovica ožujka, napomenula je pročelnica Hranilović Trubić, uz napomenuo da se radi o velikom zahvatu, a radovi teku prema dinamičkom planu.

Zašto se suše nova zasađena stabla pitao je direktora Zelenila Tomislava Vukelića vijećnik Možemo Dobriša Adamec. Vukelić je pojasnio da su svjesni tog problema, ali da se to dogodilo s onim stablima koja su izvađena s gradilišta i preseljena u Zelenilo i potom opet vraćena na mjesta na kojima su bila. Također sadili su ih tijekom ljetni mjeseci kad nje dobro vrijeme za sadnju.