Odana počast heroju Domovinskog rata Miroslavu Perisu

Vijeće Gradske četvrti Novi centar obilježilo dan pogibije karlovačkog pilota Miroslava Perisa

VIŠE IZ RUBRIKE

U spomen

Za pukovnika Miroslava Perisa zapaljeno sto lampiona

Počast poginulom heroju Miroslavu Perisu iskazana je danas paljenjem lampiona na Šetalištu Miroslava Perisa. Miroslav Peris bio je pukovnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je izgubio život u svom avionu srušenom nakon obavljenog zadatka. Kao pilot Prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 14. rujna 1993. godine sjeo je na Plesu u svoj MIG-21. Avion je nosio naziv Osvetnik Vukovara. Peris je bio desni pratitelj u borbenoj zadaći na Banovini. Zadaća je uspješno obavljena, no Peris se nikada nije vratio na Pleso. Pri povratku je pogođen neprijateljskim protuzračnim projektilom i oboren. Dogodilo se to iznad sela Stipana u općini Gvozd. Predsjednica Vijeća Gradske četvrti Novi centar Ivana Mehle kazala je da tradicionalno svake godine pale sto lampiona na dan smrti pukovnika Miroslava Perisa.

-Danas obilježavamo trideset godina od smrti pukovnika Miroslava Perisa, koji je oboren i poginuo je 14. rujna 1993. godine. Ovdje smo se već tradicionalno okupili kako bi zapalili lampione na šetnici koja nosi njegovo ime. Jako smo ponosni što smo baš u Novom centru uspjeli dobiti to mjesto gdje njemu odajemo počast, ali i ostalim herojima iz Domovinskog rata, rekla je Ivana Mehle.

Paljenju lampiona prisustvovali su njegova supruga, brat i šogorica te članovi Vijeća Gradske četvrti Novi centar i stanovnici tog dijela grada.

Miroslav Peris rođen je 1. veljače 1961. godine u Karlovcu, svoje pilotsko zvanje usavršio je u Zadru i Puli, bio je najuspješniji u svojoj klasi. Nakon što je napustio JNA odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. Peris se dragovoljno javio za akciju protiv neprijatelja, koji je tih dana projektilima gađao ciljeve po Sisku, Zagrebu, Karlovcu. Poginuo je u 33. godini, a iza njega je ostala supruga Snježana i sin Ivan. U Sošicama, u Žumberku, odakle su porijeklom roditelji Miroslava Perisa, podignuta je bista njemu u čast. Šetalište Miroslava Perisa u Karlovcu otvoreno je prije tri godine, a povezuje Državni arhiv, odnosno Šestićevu ulicu i Šetalište grada Vukovara, kod Doma HV-a. Da se upravo taj prostor nazove po pukovniku Perisu, pokrenula je Udruga veterana Domovinskog rata, zatim je prihvatilo Vijeće Gradske četvrti Novi Centar, a onda i Gradsko vijeće.