OŠ Švarča

"Veslanje je jako zahtjevno, ali i vrlo zabavno"

VIŠE IZ RUBRIKE

Projekt "Punim plućima"

Održano je i predavanje o važnosti bavljenja sportom i usvajanju zdravih životnih navika.

U Osnovnoj školi Švarča danas su se odvijale aktivnosti u sklopu projekta „Punim plućima“ udruge „Plava krila“.

Radi se o projektu koji uključuje djecu osnovnih škola s ciljem podizanja znanja i svijesti građana o plućnoj arterijskoj hipertenziji, iznimno rijetkoj bolesti.

Predsjednica navedene udruge, Zdenka Bradač izjavila je kako oboljelih od plućne hipertenzije ima 200-tinjak u Hrvatskoj.

Ovaj projekt uključuje šest škola u šest hrvatskih županija.

U navedenoj školi održano je predavanje o važnosti bavljenja sportom i usvajanju zdravih životnih navika. Uz predavanja, djeca su imala prilike i pogledati film „Zlatno runo-Argonauti s ribnjaka“, a potom i zaveslati na rijeci Kupi kraj Kvake. Naime, ta sportska aktivnost u sklopu navedenog projekta provodi se u suradnji s profesionalnim veslačima, Tomislavom Smrčekom i Nikicom Ljubekom iz udruge Argo. Djeca su tom prilikom izrazila veliko oduševljenje i radost, rekavši kako im je veslanje posebno uzbudljivo i zabavno.

Tako je Lorena Milovac iz 7. a razreda izjavila kako do sada nije imala prilike veslati i danas joj se prvi put pružila ta prilika.

-Većina djece danas ide na nogomet, košarku, odbojku, a ovakvi sportovi su manje zastupljeni, drugačiji su iako imaju svojih čari. Uvijek me više privlačio nogomet, ali sam uvijek razmatrala i druge opcije tako da nije isključeno da ću se baviti i veslanjem, jer Karlovac ima četiri rijeke, znam dobro plivati i vode se ne bojim..., kaže između ostalog Lorena.

Maksim Madžarac iz 7.b razreda rekao je kako voli veslati, tako da ljeti iznajmljuju SUP pa uživa veslajući na dasci za stojeće veslanje.

-Smatram da je veslanje jako zahtjevno, ali i vrlo zabavno. Trenutno treniram tenis, pa ako se nekad ispišem iz tog sporta, vjerojatno ću se upisati na veslanje. Znam da je za veslanje potrebno jako puno snage u rukama, ali tko ne bi volio imati mišiće poput veslača, zaključio je Maksim.