Veljača prevrtača pokazat će svoje drugo lice

VIŠE IZ RUBRIKE

    Siječanj nije donio neka prevelika meteorološka uzbuđenja, najveće je bilo bilježenje rekordno visokog tlaka zraka u nekim mjestima, poručuju iz DHMZ-a te upozoravaju da zima ipak nije završila.

    Naime, ovih dana mnogi govore kako nije bilo 'prave zime' preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu. No, uz jačanje jugozapadnjaka na kopnu te uz umjereno, a povremeno i jako jugo na Jadranu, temperatura zraka biti i iznad 15 °C. Čak će u unutrašnjosti uz više sunčana vremena biti i viša nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. A osim dnevne topline treba naglasiti da će i noći biti razmjerno tople, izostat će i jutarnji minusi. Pritom će biti i povremene kiše, uglavnom duž obale i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Najviše ipak na širem riječkom području, poručuju iz DHMZ-a.

    U utorak nam se sprema nagla promjena vremena stižu nam u Karlovac pljuskovi, grmljavina i tuča. U noći na srijedu sa sjeverozapada će stići veća količina znatno hladnijeg zraka. Promjena vremena bit će nagla i izražena.

    Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale. U svakom slučaju nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije, poručuju iz DHMZ-a. (ma)