Prvi Karlovački

Veliko „NE“ prosvjetara iz KA-županije premijerovoj ponudi

Autor: Miloš Milovanović

28.11.2019

Županija

Nešto manje od 90 posto zaposlenih u osnovnim i 86 posto u srednjim školama u Karlovačkoj županiji odbilo je ponudu Vlade da im se u godinu dana plaća poveća za 10,4 posto te da se o koeficijentima razgovara sljedeće godine. Ovu informaciju su nam potvrdili županijski povjerenici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Biserka Šintić i Dražen Basar.

Rezultati referenduma su iznad očekivanoga, 15 škola je 100 posto reklo na prijedlog Vlade „NE“. U nekim školama je jedna osoba prihvatila Vladin prijedlog, a 57 je reklo „NE“ . Također u jednoj velikoj gradskoj školi dvoje učitelja je prijedlog prihvatilo, a 48 je reklo „NE“ i tako je u većini škola. Ovo što se sad događa, ja mislim da je i građanstvu, a i Vladi i premijeru jasno da su nas doista zapostavili, zanemarili, podcijenili naše umove te da razmišljaju da mi ne znamo razmišljati, rekla je Šintić. Dodatno je prokomentirala cjelokupnu situaciju i najavila nastavak štrajka.

Nudi nam se ništa. Ako javnost misli da nam se nudi jako puno, vjerujte to nije ništa. Onaj jedan posto, ona tri posto, pa još onda eventualno jedan posto, to je sve ono što nas ne može zadovoljiti jer želimo se izjednačiti sa službama koje su na istom stupnju obrazovanja kao i mi i rade složenost poslova jednaku kao i mi. Nije istina da  mi jako dobro znamo da ih ima, a to je i sam premijer pokazao onog momenta kada je svima povećao plaće. Nismo protiv toga da se drugima povećaju plaće, svima trebaju koeficijenti, svima treba osnovica i svi moramo biti plaćeni za svoj posao, ali isto tako moramo shvatiti da nas Vlada pokušava prevariti.

U kratkoj izjavi za naš Radio županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Dražen Basar je rekao.

-Svi članovi sindikata i ostali članovi drugih sindikata i onih koji nisu u sindikatu su imali pravo sudjelovanja na ovom referendumu i većina se izjasnila, odnosno 86 posto da ne prihvaća prijedlog Vlade. 83 posto ih se izjasnilo da žele i dalje nastaviti štrajk. (m.m.)

Autor: Miloš Milovanović