Prvi Karlovački

Veliki broj vjernika iskazao štovanje Majci Božjoj u marijanskom svetištu u Kamenskom

Autor: Branko Obradović

15.08.2022

Karlovac

U župi Kamensko proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Katolički vjernici danas slave blagdan Velike Gospe ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Brojni vjernici hodočaste danas u marijanska svetišta, a u našoj županiji najveće su proslave u Kamenskom i Novigradu na Dobri. Pred početak procesije i središnje svete mise okupio se na prostoru ispred crkve u Kamenskom veliki broj vjernika. U ime Grada Karlovca prisustvovao je središnjem misnom slavlju gradonačelnik Damir Mandić. Procesija s pjevanjem krenula je kroz Kamensko u 10 sati i 30 minuta, a predvodio ju je monsinjor Ferdinand Vražić, kip Majke Gospe nosile su djevojke iz Kamenskog, Turnja i okolnih mjesta. Pater Ivan Šarić, upravitelj župe Kamensko i provincijal Reda pavlina pozdravio je sve na početku središnje svete mise.

Čast mi je pozdraviti vas sve, dragi hodočasnici, župljani, gosti, u svetištu Majke Božje Snježne u Kamenskom, ovdje na ovu veliku svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Veliku Gospu. Pozdravljam našeg gradonačelnika Damira Mandića. Ništa se draga braćo i sestre u našim životima ne događa slučajno, kao što se u Marijinu životu ništa nije dogodilo slučajno, sve je to dio jednog Božjeg plana. Ove godine pavlini slave svoj zlatni pir povratka u Kamensko, 1972. godine Poljaci su došli u Kamensko, obnovili smo, rat nas je uništio, opet smo obnovili, tu smo za vas i za dragu Gospu, kazao je Šarić.

Središnju svetu misu, koja je počela u 11 sati predvodio je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu monsinjor Antun Sente, sa svećenicima iz Karlovačkog dekanata.

-Zahvaljujem na pozdravnim riječima poštovanom provincijalu Ivanu Šariću, koji nas je ovdje dočekao, usudim se reći u ime naše nebeske Majke. On čuvar ovog svetišta, zajedno sa svojim pavlinima čini sve b, kako bi se mi uistinu osjećali kao kod svoje majke, kao što Marija i jest nebeska naša Majka. Vjerujem da se ovdje osjećamo kao doma, kao kod Marije, k Mariji, odnosno k našim majkama, dolazimo ispripovijedati svoje radosti, dolazimo tužiti svoje žalosti, govorimo im o svojim problemima, osobito u ovim ljetnim danima. Sjećamo se, posjećujemo, družimo sa svojim majkama. Činimo to danas s nebeskom Majkom, zahvaljujući Bogu što ju je uzeo k sebi i time otvorio vrata raja svakom čovjeku i svakom od nas, kazao je, između ostalog, monsinjor Antun Sente.

Nakon večernje svete mise u crkvi Majke Božje Snježne, koja počinje u 19 sati, bit će održan susret KUD-ova iz okolice. Ugostiteljska ponuda izuzetno je bogata, vjernici su od jutra mogli uživati u tradicionalnom gvircu i medenjacima, a bila je bogata ponuda pečenih janjaca i odojaka. Brojni štandovi privlačili su djecu raznim, šarenim igračkama.