Velika potražnja za maskama za lice, samo ovaj vikend u centralnoj ljekarni prodano 780 komada

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prema najnovijim podacima u Italiji je umrla i peta osoba zaražena koronavirusom, a oboljelih je skoro 160. U Hrvatskoj nema potvrđenih slučajeva zaraze, a kao što je poznato koranvirus se u prosincu pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei te se proširio na više od 20 zemalja. Iako najveća zaštita u suzbijanju i širenju koronavirusa, upozoravaju stručnjaci, nije samo maska već i druge mjere opreza poput redovitog pranja ruku sapunom i vodom, potražnja za tim proizvodom sve je veća. Slična situacija je i u Karlovcu.

  -Potražnja za maskama za lice se povećala i trenutno ih imamo u našim ljekarnama. Cijena je 1,70 kuna po komadu. Tijekom ovog vikenda u dežurstvu prodano je 780 komada. Kutija koja ima 50 komada maski trenutno košta 86 kuna, doznajemo od ravnateljice Karlovačkih ljekarni Snježane Skukan.

  Inače, prije nekih tjedan dana kutija koja sadržava 50 komada maski koštala je 30 -tak kuna. Ovo drastično povećanje cijene, ističe ravnateljica Skukan, rezultat je izuzetno velike potražnje, ali i straha od zaraze koji je zavladao proteklih nekoliko dana.

  - U konkretnoj situaciji troslojne maske služe samo da bolesne osobe ne šire zarazu dalje, kaže Skukan.

  Da je potražnja za zaštitnim maskama povećana, ali i da su pri kraju sa zalihama potvrdila nam je i voditeljica ljekarne Pablo na Turnju, Branka Frlan Zvonar.

  -Potražnja za maskama za lice je povećana, nema ih u nestašici smo. Nešto još uspijemo naručiti iz drugih naših ljekarni jer smo velika ustanova, ali zalihe su na minimumu. U našim ljekarnama cijena kutije bila je između 40 i 80 kuna, ovisno o kvaliteti i proizvođaču, a komad košta od 70 lipa do 1,5 kunu. (m.m)