Maturanti Ekonomske škole Karlovac obilježili 60 godina od mature

Velika obljetnica maturanata Ekonomske škole iz 1965. godine

VIŠE IZ RUBRIKE

60 godina

Od ukupno tri razreda, okupilo se dvadesetak maturanata

Obljetnice u životu uvijek su posebne, a osobito ako je o riječ o brojci 60. Upravo toliko su godina od završetka svog srednjoškolskog školovanja ovih dana proslavili karlovački maturanti Ekonomske škole, generacija 1964./65. Uvijek je lijepo vratiti se u mladost i prisjetiti se bezbrižnih trenutaka. Ne kaže se bez razloga "od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba". Susresti se s kolegama iz školskih klupa, prisjetiti se srednjoškolskih dana, upitati za zdravlje, obitelj, unučad, praunučad, za osobe iz generacije koje nisu došle i prisjetiti se onih koji su napustili ovaj svijet, malobrojnima uspije 60 godina nakon mature. Nisu se mogle izbjeći suze radosnice, stisak ruke i bezbroj pitanja.

-Generacija smo koja se voljela i uvažavala. Uživali smo zajedno i izvan školskih klupa, a roditelje, profesore i njihov autoritet smo cijenili. Bili su to lijepi sretni dani i sve je u školi bilo drugačije, rekao nam je Nikola Sumina.

Upravo tu godišnjicu proslavila je prva generacija Srednje ekonomske škole iz Karlovca, koja je rođena 1945. a maturirali su 1965. u bivšoj državi, Jugoslaviji, a danas su osamdesetogodišnjaci. Razrednice su im bile profesorice Ana Živčić i Vera Marković.

-Te 1964. godine, 4. travnja, otvoren je Hotel Korana, stolnotenisač Tova Stipančić nije znao za poraz, novinar Stevo Maoduš bio je prvak u šahu, u Gradskoj knjižnici otvorena je čitaonica, Karlovac je imao 18 srednjih škola, svaka sedma obitelj imala je televizor, 1. rujna otvorena je prva poljoprivredna apoteka u Karlovcu, održane su Olimpijske igre u Tokiju, biciklist Ivan Levačić proglašen je za sportaša godine, u Radićevoj ulici otvorena je Varteksova robna kuća, obilježena je dvjestota godišnjica Gimnazije dr. Ivan Ribar, kazao je Mato Crkvenac koji se potrudio iz arhive izvući sve ove podatke.

–Počelo se prelaziti na petodnevni radni tjedan. Godine 1964. priprema se privredna reforma. Malo se o tome znalo, ali kasnije su to građani dosta osjetili. Nastala je široka potrošnja, izvoz, kontakti s Europom i još štošta drugoga što je promijenilo živote svih nas iz tadašnje države, dodao je Crkvenac, doktor znanosti i sveučilišni profesor.

Okupljanje je bilo ispred Doma Oružanih snaga "Zrinski". Od ukupno tri razreda, okupilo se dvadesetak maturanata: Dragica Grijaković, Mato Crkvenac, Dragica Juras, Marija Netahli, Ljubica Jurevčan, Ljubica Kostadin, Drago Kosmač, Bogdanka Lupert, Fanika Gračan, Biba Rauch, Ivica Trpčić, Nada Ivković, Dragica Pavletić, Ljerka Žunac, Marica Grčić, Nikola Sumina, Jelka Hrebac, Marica Išlić, Barica Domjančić, Josip Karas, Višnja Latković Herceg, Marija Mance, Darinka Vinski i Marijan Grgičić.

Nakon zajedničkog fotografiranja na terasi Doma Oružanih snaga "Zrinski" otišli su u Restoran "Zrinski" na večeru i nastavak druženja te prisjećanja na dogodovštine iz mladosti i školskih dana. Bilo je, naravno, puno smijeha.