Nakon uspješno provedenog projekta prekogranične suradnje INTERREG, Velika Kladuša pokreće još jedan, regionalni mega projekt koji bi trebao obuhvatiti Hrvatsku, Crnu Goru i BiH

Velika Kladuša pokreće regionalni mega projekt- plantažni uzgoj kestena

VIŠE IZ RUBRIKE

  Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić sa suradnicima, danas je bio u radnom posjetu Dugoj Resi, a tema njihovog sastanka bila je suradnja na prekograničnim projektima. Na inicijalnom sastanku pored gradonačelnika Duge Rese i Ogulina sastanku su prisustvovali i načelnici osam općina iz Karlovačke županije.

  -Nakon uspješno provedenog projekta prekogranične suradnje INTERREG, Velika Kladuša pokrećemo još jedan, regionalni mega projekt koji bi trebao obuhvatiti određena područja u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH, rekao je Ervin Abdić, savjetnik načelnika općine Velika Kladuša.

  Riječ je o plantažnom uzgoju kestena.

  -To je projekt dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje putem EU fondova, čime prvenstveno želimo dugotrajno neobrađena, neuređena, napuštena i neiskorištena poljoprivredna zemljišta staviti u funkciju, na korist lokalnoj zajednici i lokalnom stanovništvu, kaže Adbić.

  -Mi smo projekt danas prezentirali i na naše zadovoljstvo, svu prisutni su ga podržali. Konkretnu suradnju definirat ćemo potpisivanjem memoranduma, 22.veljače sa zainteresiranim gradovima i općinama, naravno ukoliko njihova gradska ili općinska vijeća prihvate takav oblik suradnje. Bez obzira tko prihvati ili ne, dakle uključi li se ili ne, projekt sigurno ide dalje. Velika Kladuša je njegov pokretač i trenutno smo u fazi prikupljanja inicijativa, a ono što je najvažnije, kompletno ulaganje u njega, sredstvima EU bit će refinancirano.

  Na primjeru jedne općine, jer se još uvijek ne zna koliko će ih biti uključeno u projekt, objasnio je Abdić financijsku konstrukciju. Početna veličina zemljišta je 10 ha, trajanje je pet godina, a vrijednost bi mu bila 250 tisuća eura, s tim da će 75 posto sufinancirati fondovi EU.

  Domaćin današnjeg sastanka gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar zadovoljan je sastankom i vjeruje da će on zaživjeti jer su predstavnici lokalne uprave iskazali interes, pa sad sve ovisi o odlukama njihovih vijeća.

  -Do sada nismo sjedili skrštenih ruku, već smo si dali truda i obišli teren, „osluhnuli smo bilo“ poljoprivrednih proizvođača i  OPG i dobili smo vrlo pozitivne povratne informacije. Zainteresiranost je vrlo velika, jer je pristup proizvodnji potpuno nov, a on podrazumijeva uzgoj, stručnu pomoć kao i osiguran plasman proizvedenog na tržište, a najvažniji cilj ovog projekta je razvoj ruralnog dijela naše županije. U funkciju stavljamo zapuštenu ali plodnu zemlju, omogućavamo da određeni broj ljudi ostane na svojoj zemlji živjeti, raditi i zaraditi. A isto tako, kao pčelar-amater indirektno ćemo omogućiti razvoj pčelarstva, što je još jedan vid dodatne zarade kao i očuvanja bioraznolikosti, zaključuje Boljar. (rb)

  Foto:i.č.