Dvogodišnji projekt, vrijedan 39 milijuna kuna, sufinancira se iz EU fonda za regionalni razvoj sa 37,8 milijuna kuna

Veleučilište kreće s projektom „Atrij znanja“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na karlovačkom Veleučilištu danas je predstavljen projekt pod nazivom  „Atrij znanja“  koji se odnosi na rekonstrukciju zgrade Veleučilišta na Strossmayerovom trgu, čija je provedba počela potpisivanjem ugovora u lipnju ove godine i trajat će dvije godine. Ukupna mu je  vrijednost nešto veća od 39 milijuna kuna, a sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj je u iznosu od 37,8 milijuna kuna.

  -Projekt će se provoditi u 24 mjeseca kroz tri elementa, ali naglasak je na područje prehrambene tehnologije, točnije na sektor pivarstva kojeg smo mi prepoznali u okviru ovog projekta kao jednu konkurentsku prednost. Prvi element bit će rekonstrukcija zgrade Veleučilišta u Karlovcu, upravo u svrhu i sa ciljem  unapređenja znanstveno istraživačke infrastrukture. Ona će biti popunjena i u funkciji opreme za znanstveno istraživački rad, upravo u području prehrambene tehnologije i sektora pivarstva. Onaj softwerski dio projekta  su treći element, a to su aktivnosti organizacijske reforme samog odjela prehrambene tehnologije, kazala je uvodno dekanica Veleučilišta Nina Popović.

  Prvi element rekonstrukcije zgrade Veleučilišta u Karlovcu provodit će se kroz nekoliko aktivnosti i to adaptaciju i proširenje mini pivovare, uređenje i opremanje prostora za kemijski i mikrobiološki laboratorij, natkrivanje  atrija i uređenje potkrovlja gdje će biti suvremena knjižnica i još neki od laboratorija i praktikuma za provođenje inovativnih oblika nastave. Rekonstrukcija također podrazumijeva i  uređenje energetske ovojnice i izmjenu stolarije te uređenje  interpretacijskog centra u atriju. Suvremenom opremom bit će opremljeni i znanstveno istraživački kapaciteti sa svrhom povećanja kvalitete, relevantnosti te opsega znanstvenih istraživanja koja provodi Odjel prehrambene tehnologije. Dekanica Popović je zaključno istaknula.

  -Cijela simbolika projekta „Atrij znanja“ je upravo u tome da svi ovi novi obrazovni i istraživački sadržaji, novi laboratoriji i knjižnica otvaraju prema samom središtu zgrade, prema atriju znanja, a onda iz tog središta sto posto je dostupno i drugim istraživačima, znanstvenicima, poslovnom sektoru, našim studentima te u konačnici i samoj javnosti. To pogotovo vidimo kao vraćanje tradicije pivarstva u samo središte Zvijezde. Ipak moramo reći da je prva pivovara osnovana upravo u gradu Karlovcu.

  Predstavljanju  „Atrija znanja“ prisustvovale su i projektantice  Petra Jurčević i Nikolina Maradin.

  -Ono što je izuzetno bitno je to da će nakon  projekta „Atrij znanja“, Veleučilište još jednom potvrditi i opravdati svoju izuzetno bitnu  ulogu u revitalizaciji karlovačke Zvijezde, poručila je Jurčević.

  O tradiciji pivarstva i planovima  Veleučilišta više je govorio voditelj istraživačkog tima Goran Šarić. Objasnio je da s obzirom na trendove u industriji proizvodnje piva u Hrvatskoj postoji izražena potreba za analitičkim i mikrobiološkim laboratorijem koji će biti u stanju provesti sve potrebne analize piva, pivarskih sirovina i nusproizvoda. Naveo je i da će se u tom laboratoriju moći provoditi znanstvena istraživanja iz područja pivarstva, ali i iz drugih područja prehrambene tehnologije i biotehnologije. Unaprjeđenjem tehnološkog procesa u mikro pivovari će se otvoriti puno više mogućnosti za suradnju s privredom, ali isto tako i omogućiti studentima bolji uvid u sam proces proizvodnje piva.

  Radovi na rekonstrukciji zgrade Veleučilišta počinju nakon Nove godine i trebali bi biti gotovi do travanja 2020. Nastava će se u to vrijeme  održavati u prostorima karlovačke Gimnazije i u zgradi u Ulici Ivana Meštrovića, dok su službe Veleučilišta već preselile u prostor Studentskog centra. (m.m)

  Foto: Igor Čepurkovski