Prvi Karlovački

Veganuary – za dobar početak godine

Autor: Marta Marinović

07.01.2022

Mozaik

Blagdanski su dani lagano iza nas, već smo počeli razmišljati o detoksikaciji, dijetama i početku vježbanja s početkom nove godine.  Imamo priliku da 2022. godinu započnemo zdraviji, vitalniji i suosjećajniji, kad več prošlu nismo tako završili. Za vegane, ekološke aktiviste i sve one željne dobre klope i pozitivnih promjena, prvi mjesec ima još jedno dublje značenje, a ono se krije u igri riječi i popularnom izazovu – Veganuaryju (Vegan + january/siječanj).
Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, udruga Prijatelji životinja poziva na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov na www.veganopolis.net i donosi savjete uz koje su promjene lake:

Veganizirajte omiljene recepte: Probajte za početak okušati se u bezmesnoj laganijoj hrani u siječnju, možda vam se svidi. Jedan mjesec nije mnogo, a pomoći će nam malo se oporaviti od čašćenja u prosincu. Potpuno eliminiranje životinjskih proizvoda nije teško uz činjenicu da se uopće ne morate odreći okusa i tekstura koje volite. U većini trgovina postoji mnogo kvalitetnih i finih veganskih sireva, salama, jogurta, slatkiša i svega na što ste naviknuli, a sastojci koji daju teksturu i poseban okus određenim jelima (npr. jaja ili riba) lako se mijenjaju biljnim namirnicama. Opskrbite se njima! Probajte, Možda vam se svidi!

Pozovite ukućane ili prijatelje da vam se pridruže: veganska hrana još je ukusnija kad se dijeli! Podijelite vašu ideju o izazovu s prijateljima i članovima obitelji i neka vam veganstvo bude i prilika za povezivanje. Razgovarajte o uvjetima u kojima životinje žive, ekologiji i zdravlju, šopingirajte, kuhajte, pijte kavicu s biljnim mlijekom i uživajte u novim okusima.

Počastite se naručenim veganskim jelom: Ponuda veganskih jela u restoranima, slastičarnicama, lancima brze prehrane i pekarnicama nevjerojatno je šarolika i sve veća! Bilo da želite probati veganski burger, pizzu ili veganski wok, priuštite si odmor od kuhanja i planiranja bar jedan dan.

Pročitajte neki članak ili neku od knjiga s temom veganstva ili pogledajte dokumentarac: Vrlo je vjerojatno da vam je sve vezano za veganstvo novo i da imate još mnogo upitnika iznad glave – od toga je li veganski proizvod i onaj koji sadrži naputak da ima mlijeka u tragovima do toga da vam nije jasno zašto med nije veganski.