Prvi Karlovački

Večeras zavirite u svijet “Malih žena”

Autor: Marta Marinović

31.07.2020

Kultura

Nakon gostovanja u Dugoj Resi i Slunju, jubilarno izdanje “Riječnog kina uz Karlovačko” u organizaciji Kinokluba Karlovac i generalnog pokrovitelja HEINEKEN Hrvatska d.d. dolazi na lokaciju gdje je ova ljetna filmska priča i započela. Očekuju nas tri filmske večeri na Foginovom kupalištu u Karlovcu.

Večeras, 31. srpnja, u 21 h, bit će prikazana priča o četiri mlade žene u borbi za vlastiti životni put, bazirana na istoimenom romanu koja je osvojila šest nominacija za Oscara – “Male žene”. Film “Male žene” ima već nekoliko filmskih verzija, a posljednju verziju iz 2019. režirala je redateljica Greta Gerwig. Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratit će ih cijelog života, dok de svaka od njih pokušati nadi svoje mjesto pod suncem. Riječno kino ove godine ima potporu i Društva hrvatskih filmskih redatelja te se prije svake projekcije cjelovečernjeg filma prikazuje i jedan kratkometražni hrvatski film. U Karlovcu de uoči filma “Male žene” biti prikazana igrana drama “Goranova ulica” redatelja Matije Vukšića i produkcijske kuće Propeler film. Radnja filma prati djevojčicu Lanu koja na Veliku Gospu upoznaje dječaka iz obližnje ulice koji dane provodi gledajući kroz prozor. Kroz zajedničku igru otkrit de se tajna zbog koje de Lana preispitati svoj odnos prema Bogu, životu i sebi. Sutra 1.8., posjetitelje očekuje dvostruki program; u 21 h na programu je dugometražni dokumentarac “Tusta” o legendarnom pjevaču i frontmenu KUD Idijota uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva, a u ponoć slijedi krimi – horor “Zlatna rukavica”nastao prema istinitoj priči.

Nedjeljna projekcija 2.8. također je rezervirana za biografsku priču o još jednoj legendi, no ovog puta nogometnoj legendi – Diegu Maradoni.

Uz već spomenutog generalnog pokrovitelja HEINEKEN Hrvatska s brendom Karlovačko, ove godine su to Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije, Turbing d.o.o., Opdina Kamanje, Opdina Josipdol, Turistička zajednica Grada Karlovca te Savjet mladih grada Ogulina. Kinoklub zahvaljuje i svim ostalim organizacijama i pojedincima koji pomažu u provedbi ove manifestacije, a valja napomenuti da je za posjetitelje sav program besplatan.