Večeras u knjižnici predstavljanje knjige ''Štakori'' Jana Bolića

VIŠE IZ RUBRIKE

    Iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac pozivaju zainteresirane građane na predstavljanje novog kriminalističkog romana Jana Bolića pod nazivom „Štakori“. Promocija će se održati u Ilirskoj dvorani u Knjižnici (Ljudevita Šestića 1) u suorganizaciji s KGZ - Knjižnicom Marina Držića, u okviru Nacionalne Kampanje "I ja želim čitati", večeras s početkom u 18 sati.

    Riječki autor Jan Bolić boluje od spinalne mišićne atrofije i gotovo je potpuno nepokretan. Iako može pomicati samo dva prsta, nije odustao od svojih snova za pisanjem i piše od svoje 15. godine. Nakon zbirke pjesama „Trenutci“ (2016.), zbirke pjesama i refleksivne proze „Može biti lijepo“, knjige misli, prisjećanja i pouka "Život koji želiš živjeti" (2020.), Jan Bolić prihvatio se većeg zadatka i u roku godinu dana napisao svoj prvi kriminalistički roman po svim pravilima žanra „Težina stvarnosti“ (2018.), nakon kojeg slijedi roman „Štakori“ (2022.).
    U kriminalističkim romanima predstavio je američkog inspektora Johna Monroea.

    U romanu „Štakori“ John Monroe je na zadatku u Rijeci, a ispostavlja se da je kao dječak tu ljetovao i za Rijeku ga vežu lijepe uspomene. Donosi priču iz mračnog podzemlja lučkog grada. Naturalističke slike nasilja i zapuštenih dijelova grada pokazuju da je Jan pisac snažne imaginacije koji vjerno oslikava socijalnu patologiju i protagoniste s društvenog dna, kao i dvojbe svog junaka i njegove trenutke slabosti. Roman „Štakori“ za ljubitelje krimića donosi još više akcijskih scena i nasilja, fikcija je to za koju je crna kronika poslužila kao inspiracija i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.