Prvi Karlovački

Večeras Riječno kino stiže u Slunj

Autor: Marta Marinović

30.07.2020

Kultura

Sinoć je započelo 10. izdanje Riječnog kina uz Karlovačko! Jubilarno izdanje u organizaciji Kinokluba Karlovac i generalnog pokrovitelja HEINEKEN Hrvatska d.d. otvoreno je u Amfiteatru u Dugoj Resi filmom nagrađivanog izraelskog pisca i redatelja Nadava Lapida “Synonymes”, koji je ujedno i prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu za najbolji film, kao i nagrade FIPRESCI koju dodjeljuje udruženje filmskih kritičara.

Prije same projekcije ove dugometražne ekscentrične i tragikomične priča o Izraelcu u Parizu, prikazan je kratkometražni dokumentarni film “Urban” redateljice Nataše Vidaković. Urban je mlad, zgodan i privlačan muškarac u tridesetima koji već pet godina živi u malom gradiću Krško, u Sloveniji. S obzirom na to da su njegove slobodne aktivnosti brojne, od igranja košarke i podučavanja djece do brojnih izleta s mladim izviđačima, on zamjetljivo privlači pažnju brojnih žena i djevojaka. Međutim, na njihovu žalost, životni poziv jedina je prepreka ženskome spolu u tom malom gradiću kako bi s Urbanom ostvarile bliskiji odnos. Film je producirala slovenska produkcijska kuda Luksuz Produkcija. Ovim putem organizatori zahvaljuju Turističkoj zajednici područja Četiri rijeke za pomoć u organizaciji, kao i svim posjetiteljima.

Nakon Duge Rese, program seli u Slunj gdje de večeras na koranskom kupalištu biti prikazana američka komedija “Jexi”, također s početkom u 21h. “Jexi” je komedija koja prikazuje što se dogodi kada umjetna inteligencija postane previše iskrena te kako nas patološka ovisnost o modernoj tehnologiji može udaljiti od življenja vlastitog života. Priča prati Phila koji ima ozbiljan problem s ovisnošću – naime, ovisan je o svom pametnom telefonu. Phil nema prijatelja, a nema ni curu, ali de mu se Facebook status vrlo brzo promijeniti kada je primoran svoj stari telefon zamijeniti novim modelom, koji ima neočekivane „napredne” funkcije. Jexi, nova digitalna asistentica, ubrzo postaje njegov “life coach. Radni naslov filma bio je “The Phone”, a zbog naslova “Lexi”, kako se trebao zvati film, produkcija je imala pravnih komplikacija.

Prvog dana snimanja Adam Devine predložio je prebacivanje “L” u “J” i tako je nastalo ime Jexi. Zanimljivo je da je pristup lokacijama snimanja otežala jaka sezona kiše u San Franciscu, kao i vladino zatvaranje početkom 2019. godine, koje je producentima blokiralo pristup imovini u državnom vlasništvu te dovelo do mnogih korekcija scenarija i promjena lokacija u posljednjom trenutku. Riječno kino ove godine ima potporu i Društva hrvatskih filmskih redatelja te se prije svake projekcije cjelovečernjeg filma prikazuje i jedan kratkometražni hrvatski film. U Slunju de publika imati priliku pogledati animirani glazbeno-društveni film nastao u produkciji Umjetničke akademije u Splitu, u distribuciji Bonobostudia. Riječ je o filmu “Iz dubine” redateljice Katrin Novaković. Organizacija programa u Slunju je u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Slunja.