Prvi Karlovački

Već drugi put razbijena spomen-ploča u Mrzlom polju

Autor: Ivica Pilaković

19.05.2022

Županija

Zajednica udruga antifašista Karlovačke županije i Udruga antifašista Grada Karlovca najoštrije osuđuju  još jedan slučaj bezumnog uništavanja spomeničke baštine vezane uz Drugi svjetski rat i antifašistički pokret – stoji u priopćenju za medije koje potpisuje potpredsjednik ZUA KŽ i predsjednik UA Grada Karlovca Miroslav Delić.

Radi se o vandalizmu koji je napravljen na spomen-ploči postavljenoj u blizini tvornice Ivo lola Ribar, u Mrzlom Polju, pored pruge, a koja je ondje postavljena kao trajno podsjećanje na 19. srpnja 1941. kad je grupa partizana izvršila diverziju na pruzi Karlovac- Rijeka. Spomen ploča je tijekom devedesetih razbijena, zatim je Grad Duga Resa 2011. godine postavio novu, da bi krajem travnja ove godine bila razbijena, a početkom svibnja 2022. godine u potpunosti razbijena, po drugi put. U priopćenju ovaj događaj povezuju s vremenom oči obilježavanju dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

To je, nažalost, primjer elementarnog nerazumijevanja pojma antifašizma, ali i hrvatske povijesti koja je, kao i demokracija koju danas uživamo, izgrađena na postavkama antifašizma, baš kao što je izgrađena i na temeljima Domovinskog rata. Divljačko uništavanje partizanskih spomenika nažalost je posljedica paradigme o istovjetnosti antifašizma kao pokreta za oslobođenje i komunizma kao ideologije, a koja se u Hrvatskoj na nacionalnoj razini gura kao istina” – navodi se u tekstu poslanog priopćenja. ”To posljedično za rezultat ima jednu suludu situaciju u kojoj se mlade gura u veličanje fašizma, što onda u okrilju noći dovodi do ovakvih barbarskih radnji. Ovakvi nedopustivi postupci zaslužuju svaku osudu.” – završava Delić.