Prvi Karlovački

Vatrogasci slave svetog Florijana, 50 godina JVP i 150 godina vatrogastva u Karlovcu

Autor: Ksenija Begović

04.05.2021

Karlovac

Vatrogasci danas slave svoj dan, dan zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana. Tim su se povodom jutros oglasile sirene vatrogasnih vozila. Budući da Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca ove godine obilježava pola stoljeća djelovanja njihov je gost bio gradonačelnik Damir Mandić.

Prije svega želim zahvaliti i čestitati svim vatrogascima u gradu Karlovcu njihove obljetnice 150 godina vatrogastva, 50 godina JVP, imamo osam vatrogasnih društava koji imaju svoje obljetnice i na koncu čestitam i svetog Florijana njihovog zaštitnika.

Jednako tako osim njihove motiviranosti, opremljenosti i osposobljenosti nemojmo zaboraviti da su njima najveća podrška njihove obitelji i ovim putem i njihovim obiteljima čestitam Dan vatrogastva, poručio je gradonačelnik Mandić.

S današnjim danom unapređena su tri vatrogasca JVP, trojica u voditelja vatrogasne grupe, a jedan je vatrogasac promoviran u vatrogasnog časnika, budući da je završio visoku školu.

U Muzeju vatrogastva gradonačelnik je sa zapovjednikom JVP Karlovac Miroslavom Radom, predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Karlovca Željkom Šafarom i zapovjednikom županijske vatrogasne zajednice Goranom Frankovićem odao počast gradonačelniku Karlovca dr. Ivanu Šimuniću koji je prije 150 godina postavio temelje organiziranog vatrogastva u Karlovcu. Bi li osnivač bio ponosan na današnje vatrogasce Rade je odgovorio:

Mi smo postrojba koja je na respektabilnom nivou u Hrvatskoj. Pokazalo se to kroz sve intervencije koje smo odrađivali kroz sve te godine. Kroz velike prirodne nepogode koje su nas zadesile i ne mogu se sjetiti intervencije koju nismo uspješno odradili bilo da se radi o poplavama, tuči, o potresima, ne samo na području Karlovca i naše županije nego na području cijele Hrvatske.

Obilježavamo 50. godišnjicu JVP Karlovac, koja je dala veliki doprinos razvoju vatrogastva grada Karlovca od samog osnivanja. U tih 50 godina dosta se toga promijenio i intervencije su sve zahtjevnije, od industrije, prometa, prijevoza opasnih tvari… Sukladno tome JVP uz sufinanciranje osnivača Grada Karlovca probavljala je novu opremu koja ide u korak s vremenom, isto tako i osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca kako bi bili što sigurniji. Naravno uz sve to je potrebno i stručno osposobljavanje i usavršavanje vatrogasnih kadrova i sigurno smo u ovih 50 godina napredovali i u tome, naglasio je zamjenik zapovjednika JVP Karlovac Robert Hranilović.

Kako je još dodao zapovjednik JVP, prošle je godine veći broj starijih kolega je otišao u mirovinu, a zapošljavanjem mladih prosjek godina u profesionalnoj postrojbi se kreće oko 30.

Nakon postrojavanja i kratkog protokolarnog programa u krugu Vatrogasnog centra profesionalni su vatrogasci te njihovi kolege dobrovoljci prezentirali vozila i tehniku, a kroz niz simulacija pokazali su što činiti kad se zapali ulje u kuhinji, spašavanje iz prometnih nesreća, što kad se zapali plinska boca, uklanjanje stabala…

Održan je i radni sastanak s gradonačelnikom o budućnosti Vatrogasnog centra, budući, kako je rekao Rade, slijedi izgradnja nove prometnice, zbog čega će ionako skučeni prostor na Gazi postati neuvjetan.

Danas je i Dan otvorenih vrata u Javnoj postrojbi, a uz niz prezentacija, posebno su se razveselili mali posjetitelji iz karlovačkih vrtića. I oni su dobili priliku, bar na kratko biti vatrogasci, vježbati na za njih posebno pripremljenom poligonu, spasiti plišanog medu, isprobati kako rade brentače, a bilo je i mokrih promatrača. Budući da vatrogasci rade i na visinama, koriste se penjačkom opremom, a djeca su imala priliku isprobati kako se spustiti mini prečnicom od užadi. Razgledali su i kamione, isprobali kako je igrati jengu uz pomoć vatrogasnog hidrauličnog alata za spašavanje.

Sve prezentirano danas vatrogasci će građanima prezentirati još jednom u subotu na promenadi.