1. Croatia Holmatro Rescue Challenge

Vatrogasci iz cijele Hrvatske pokazat će kako u 20 minuta spasiti unesrećene u prometnim nesrećama

VIŠE IZ RUBRIKE

30 ekipa, više 200 vatrogasaca, 40 automobilskih olupina

Najviše nas veseli razmjena iskustava, druženje i na kraju stvaranje nekih novih prijateljstava koji će sigurno proizaći iz ovog natjecanja, rekao je Butala

Trideset vatrogasnih ekipa iz Hrvatske, Austrije i Češke, više od 200 vatrogasaca danas i sutra u Karlovcu se natječu u spašavanju u prometu. Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca i Vatrogasna zajednica grada Karlovca te Hrvatska vatrogasna zajednica organizatori su 1. Croatia Holmatro Rescue Challenge natjecanja.

Na igralištu Sokolskog doma ekipe od pet vatrogasaca uz pomoć medicinskih sestara i tehničara pokazat će tko može bolje i u zadanom vremenu od 20 minuta spasiti unesrećene iz prometnih nesreća, a sve po budnim okom međunarodnih sudaca.

Ovo je prvo natjecanje u Hrvatskoj koje se odvija po pravilima Svjetske spasilačke organizacije i korak je u smjeru da se ovoj asocijaciji pridruže i hrvatski vatrogasci preko Hrvatske vatrogasne zajednice, kako je rekao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca  Miroslav Rade.

Organizaciju natjecanja inicirao je spasilački tim JVP Karlovac koji se lani natjecao u Njemačkoj i Austriji, a želja im je bila da ovakva natjecanja organiziraju i za kolege iz Hrvatske.

-Jako smo zadovoljni, imamo veliki odaziv hrvatskih ekipa, koji su prvi put tako nešto doživjeli . Najviše nas veseli razmjena iskustava, druženje i na kraju stvaranje nekih novih prijateljstava koji će sigurno proizaći iz ovog natjecanja. Zadovoljni smo i odazivom naših Karlovčana, koji su došli u velikom broju s djecom i imaju priliku vidjeti jedan dio našeg posla koji nemaju priliku vidjeti svaki dan, rekao je Tin Butala iz JVP Karlovac, ujedno i član spasilačkog tima.

Prvi su led na poligonu danas probili Zagrepčani iz JVP Zagreb, a kako je rekao voditelj njihovog tima Darko Ružić.

-Dosta smo vježbali različite scenarije, ovaj je bio dosta zahtjevan pa nije bio problem. Najzahtjevnije kod ovakvih intervencija je rad sa žrtvom. Ovdje je sad žrtva statična, ali u stvarnim situacijama radite s ljudima koji su ozlijeđeni, viču, ili nisu pri sebi, tako je to vrlo zahtjevno, kazao je.

Jedna d najboljih ekipa na natjecanju stigla je iz Češke, kako je rekao Tin Butala i od njih se jako puno može naučiti. Prije svega jer godinama nastupaju na ovakvim i sličnim natjecanjima i to u istom sastavu pa su izvrsno koordinirani.

-Bilo je zahtjevno, ali mislim da je moja ekipa odradila dobar posao. Nije bi jednostavan niti položaj automobila, a zahtjevna je bila pozicija žrtve, jer teško je raditi kad imate malo mjesta, kazao je Marek Toman voditelj češke ekipe.

Nije važno samo izvući žrtvu iz olupine, jer suci prate tri segmenta vježbe kako je pojasnio glavni sudac natjecanja Ian Marritt.

-Ocjenjuje se organizacija spasilačkog tima, ocjenjujemo medicinsku skrb, kakav je pristup žrtvi i procjenjujemo tehnički aspekt, kako su organizirani, kako koriste alate i planove spašavanja, pojasnio je Marritt.

Natjecanje se nastavlja i sutra, a karlovačka ekipa nastupa danas u 15 sati.