Prvi Karlovački

Vatrogasci i Zaklada Ana Rukavina zajedno u humanitarnoj akciji

Autor: Ksenija Begović

08.06.2021

Karlovac

Na početku je Registar bio gotovo nepostojeći. Postojao je službeno, ali nije bilo upisanih ljudi. Bilo je oko 150 koji su bili članovi obitelji oboljelih. Sad ih je gotovo 61 tisuća

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina danas je organizirala akciju upisa darivatelja u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica. I ova je humanitarna akcija dio proslave 150. godišnjice karlovačkog vatrogastva, odnosno 150 godina slavi DVD Karlovac, dok 50. rođendan slavi Javna vatrogasna postrojba Karlovac.

Zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade kratko je komentirao današnju akciju i suradnju sa Zakladom.

Kako je naša profesija humanitarna tako smo i sa Zakladom Ana Rukavina organizirali ovu akciju. Već smo jednu takvu akciju imali i 2016. godine. Imali smo i jednog vatrogasca koji je bio donor prošle godine. U akciju su se uključili i građani, što nam je drago, napomenuo je Rade.

Ispred Zaklade Ana Rukavina Marija Stapar Zrile zahvalila je županijskoj vatrogasnoj zajednici na pozivu, a posebno Antoniju Cvitaku, koji lani donirao matične stanice.

Zaista se povezalo, humanitarna Zaklada i humanitarno zanimanje vatrogasac pa je Antonio dvostruko dobar i zahvaljujemo mu na tome. Kad je Antonio sudjelovao u akciji 2016. imali smo 22 uzorka. Mislili smo da to nije puno, ali eto imali smo donora. Nije bitno može biti jedan ili dva uzorka i može netko biti podudaran i spasiti život.

Stapar Zrile je napomenula da ovo šesta akcija u Karlovcu i prikupljeno je 905 uzoraka.

Svoja iskustva podijelio je Antonio Cvitak, koji je u registru darivatelja matičnih stanica od 2016.

Lani sam u jesen dobio poziv na koji sam se odazvao, prošao pretrage i ustanovilo se da sam kompatibilan donor. Lijepo je pomoći nekome i sretana sam da sam to mogao napraviti, istaknuo je Antonio.

Tek nakon dvije godine može saznati kome je pomogao, a dodaje ako ga ponovo pozovu ponovo će biti donor. Marija Stapar Zrile je napomenula da se nakon doniranja matične stanice brzo regeneriraju.

Matične stanice kad ih darujete se regeneriraju za četiri do šest tjedana. Tako da ne gubite ništa, a darujete puno, istaknula je.

Zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina uspostavljen je Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica.

Na početku je Registar bio gotovo nepostojeći. Postojao je službeno, ali nije bilo upisanih ljudi. Bilo je oko 150 koji su bili članovi obitelji oboljelih. Sad ih je gotovo 61 tisuća, a 132 osobe, uključujući i Antonija, su dale nekome priliku za život. Dakle 132 osobe i njihove obitelji su dobile novu priliku i novu nadu za život. Što se više širi Registar tako su i šanse onima koji su bolesni sve veće, rekla je Stapar Zrile.

Najčešći su ipak donori iz kruga obitelji, pojasnila je, jer 30 posto su šanse da će kompatibilni biti brat ili sestra. Ako oni nisu onda se traži u nesrodnim registrima.

Zato je bitno postojanje nacionalnog registra jer smo si genetski na istom području sličniji. Isto je tako važno da nam i susjedne države šire svoje registre jer smo s ovog područja svi nekako slični. Iako se ispostavlja da nama najčešće Nijemci daju. Oni imaju doduše ogroman registar, a kako je sve njemačko na glasu kao kvalitetno, tako su valjda i njihove matične stanice, našalila se predstavnica Zaklade.

Dodala je da se u Hrvatskoj dosta napredovalo u širenju registra.

Dosta smo mala država i kod nas to ide sporije, mi smo 11. registar u svijetu od ukupno 53 države i 73 registra. Tako da dosta dobro stojimo, a sve je to zahvaljujući dobrim ljudima. Kad se sve to desilo, kad je Ana preminula, novinari su se pokrenuli i ljudi su se pokrenuli i zahvaljujući svemu tome dobro stojimo.   

Foto: Dinko Neskusil