„Preseljeni“ pontonac

Vatrogasci apeliraju: Izbjegavajte šetnicu, sajle su opasne!

VIŠE IZ RUBRIKE

Pontonac danas

Procjena vatrogasaca je da treba ojačati sidrenje

Šetači, trkači, znatiželjni građani danas na Korani obilaze pontonski most koji je jučer „preselio“ nizvodno prema drvenom mostu. Šetnica uz lijevu obalu Korane je zatvorena, ali većina zaobilazi postavljene zapreke, što nije sigurno.

-Apeliram na građane koji šetaju onuda da budući da je šetnica zatvorena ne prolaze preko označenih mjesta zbog opasnosti. Naime, ukoliko dođe do pucanja nekih od tih privremenih vezova može doći do ozljeda. Dakle molimo da se poštuje signalizacija koja je privremeno tamo postavljena dok se most opet ne vrati na svoje mjesto, naglasio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Miroslav Rade.

Pontonac je danas na istom mjestu gdje se jučer zaustavio i gdje su ga potom usidrili vatrogasci i gorski spašavatelji uz pomoć sajli i užadi, ali je vodostaj Korane viši i na mostu su veće količine naplavina.

Obilaze ga i vatrogasci i HGSS, a jučerašnja događanja rezimirao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Miroslav Rade.

-Most se dakle jučer zbog nepoznatog uzroka odvojio s mjesta gdje je bio postavljen i zaustavio se nekih 150 metara nizvodno uz lijevu obalu Korane ispred drvenog mosta. Zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja mi smo ga učvrstili na toj poziciji na kojoj smo ga i našli. Vjerojatno se još držao na nekim sajlama i zato se i zaustavio na tom mjestu, a ne na drvenom mostu. Dodatno smo ga usidrili još sa sajlama i zavezan je za drveće uz lijevu obalu Korane.

Most je i obišao i pročelnik HGSS Stanice Karlovac Matija Kranjčević.

-U sklopu ovoga što je nužno na pontoncu trebalo napraviti mi smo svoje napravili. Nakon toga su ga kolege iz JVP dodatno fiksirali i mi smo s njima još dodatno to učvrstili i recimo to tako usidrili da se više ne kreće prema drvenom mostu. Naravno ukoliko Grad Karlovac bude tražio od nas da više napravimo mi ćemo biti na raspolaganju kao i jučer s Javnom vatrogasnom postrojbom, rekao je Kranjčević što se tiče daljnjeg angažmana oko mosta.

Što će se dalje događati, prognoze nije zahvalno davati napominje Kranjčević.

-Ne možemo na to utjecati. Vodostaj će sigurno utjecati s jedne strane, a s druge strane veliki problem će biti ukoliko se velike količine naplavina zaustave na samome mostu. Nama su sinoć primjerice u jednom trenutku dolazile naplavine u veličine jedne prostorije, dio ih se zadržao, a dio ih je otišao ispod mosta, napomenuo je pročelnik karlovačke stanice HGSS-a.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Miroslav Rade pak kaže da će danas trebati dodatni angažman vatrogasaca.

- Procjena je takva da definitivno još treba ojačati sidrenje. Danas tijekom dana radimo na tome da pronađemo dodatne sajle, jer smo jučer upotrijebili sve koje smo našli. Ako je popustilo ono sidrenje koje ga je držalo godinama na mjestu na kojem je bio postavljen, postoji bojazan da popusti i ovo privremeno i da udari u drveni most. Vatrogasci definitivno mogu pomoći, ali Grad treba angažirati tvrtku koja brine o njemu da se most dodatno osigura, zaključno je dodao Rade.