Prvi Karlovački

Valent: Kod pisanja blogova imam slobodu, to sam cijeli život priželjkivao i sanjao

Autor: Branko Obradović

12.05.2022

Mozaik

U Dugoj Resi održana prva promocija knjige "Mrežnica u mom oku" autora Damira Valenta

Promocija knjige “Mrežnica u mom oku” autora radijskog voditelja Damira Valenta održana je jučer u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa. Osim autora, o knjizi su govorili ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa Mirjana Bašić i književnik Tomislav Beronić. Uvodno je govorila Mirjana Bašić.

-Drago mi je sudjelovati u ovim večerima u kojima je glavna riječ, mislim da danas ljudima nedostaje riječ. Ljudi su uvijek ti koji reagiraju na riječ, reagiraju na riječ kada je riječ iskrena. Te riječi koje ostanu napisane, ako su iskrene one uvijek nađu put do čovjeka. Takav je i naš Dado, doduše njemu je to i posao, jer on je svaki dan u programu Radio Mrežnice već dvadesetak godina. Blog piše sedamnaest godina i napisao je oko 800 blogova, ovo je četvrta knjiga koju je objavio, a ja sam igrom slučaja sudjelovala u predstavljanju sve četiri knjige, rekla je Mirjana Bašić.

U ovoj četvrtoj knjizi blogova su priče nastale od 2018. do 2022. godine. Književnik Tomislav Beronić istaknuo je da je Damir Valent vodeći bloger u Karlovačkoj županiji. Valent je kazao da je to zbog toga, jer ima slobodu u pisanju blogova.

-Vodeći bloger, meni je lako biti vodeći bloger, ako jesam, zato što svih ovih sedamnaest godina pišem zaista slobodno, a to uvijek ističem. U svih ovih sedamnaest godina i 800 blogova, nikada nije bilo nikakve cenzure u tom pisanju, niti je urednica rekla daj da vidim što si napisao, pa ćemo objaviti ili kada sam objavio, zar si baš to morao objaviti. Čovjek ako nije slobodan, onda nema mašte, nema kreativnosti, a nema ni kvalitete. Meni je ta sloboda ono što sam cijeli život priželjkivao i sanjao. Dakle, da ja mogu što hoću, ali naravno uz sve one ograde koje jesu, jer pisana riječ ipak ostaje. Ja izgovorim mjesečno milijune riječi i one odu niz Mrežnicu, odu niz Koranu, a ova koja je napisana ipak ostaje. Tako da tu slobodu jako cijenim i mislim da je ta sloboda temelj sve kvalitete, koja nadam se postoji, očito da postoji, jer nije lako napraviti četiri knjige, istaknuo je Valent.

Tijekom promocije Damir Valent pričao je i o svojoj karijeri radijskog voditelja, o doživljajima s mnogih priredbi koje je vodio i o karijeri glazbenika. Iduća promocija ove knjige bit će 18. svibnja u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu.