Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Uz pomoć srednjoškolaca nastaje velika digitalna baza turističkih atrakcija u Karlovačkoj županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

InnoVET

TZ Karlovačke županije provodi Erasmus+ projekt

Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije nositelj je međunarodnog Erasmus+ projekta pod nazivom ˝InnoVET - Innovate and participate in digital and green transition of VET and Tourism˝, odnosno u prijevodu - Inovacijama sudjelujmo u digitalnoj tranziciji turizma i strukovnog obrazovanja.

Ovaj značajni Erasmus+ projekt ima za cilj formiranje i razvoj objedinjene baze turističkih atrakcija u čijoj će izradi uz turističke zajednice sudjelovati strukovne škole iz ukupno tri susjedne zemlje, a u konačnici će doprinijeti razvoju destinacija na čijem se području provodi. Ukupna vrijednost projekta je 250 tisuća eura i u stopostotnom se iznosu financira EU sredstvima iz programa Erasmus+.

-U projekt je uz Regionalnu turističku zajednicu Karlovačke županije uključeno sedam partnera iz Hrvatske i susjednih zemalja, kao što su Trgovačko-ugostiteljska škola iz Karlovca, zatim turističke zajednice i škole iz Republike Slovenije i Srbije, čiji će učenici unositi u aplikaciju podatke o turističkim atrakcijama u svom okruženju, rekao je direktor Regionalne TZ Karlovačke županije Željko Fanjak.

Na taj će način nastati jedna velika i značajna digitalna baza turističkih atrakcija na području tri države, koja će se kad jednom zaživi moći dopunjavati na dnevnoj bazi. Ona će biti posebna i po tome što će biti javna, odnosno svaki autorizirani korisnik aplikacije će moći sam unositi određene turističke atrakcije iz svog okruženja.

-Ovaj projekt nam je važan i iz razloga što ćemo njime potaknuti interes učenika za turizmom kroz vlastito sudjelovanje u procesima digitalizacije i zelene tranzicije, i nadamo se da će naši mladi na drukčiji način gledati prirodne ljepote kojima su okruženi, u kojima žive i za njih su prirodni, dok su drugima to prave turističke atrakcije. Vjerujemo da ćemo svi jednog dana biti ugodno iznenađeni kad vidimo sve skrivene bisere i netaknutu prirodu naše županije, koja će biti svima dostupna, što je još jedan doprinos razvoju i prepoznatljivosti destinacije, kazao je Fanjak.

Projekt traje ukupno 24 mjeseca, a najveći dio aktivnosti bit će tijekom 2023. godine. Završava u listopadu 2024., a obuhvaća obrazovanje i turizam, i jednog dana kad završi nastavit će se razvijati, a digitalna rješenja ovog projekta bit će integrirana u postojeću GIS platformu Karlovačke županije.