Načelnici općina Generalski Stol, Lasinja i Rakovica održali konferenciju za novinare u Generalskom Stolu

Uz pomoć europskih sredstva grade se vrtići, igrališta, obnavlja infrastruktura

VIŠE IZ RUBRIKE

EU izbori

Sredstvima EU fondova znatno se poboljšava kvaliteta života u malim sredinama. Konkretno, što je europskim sredstvima izgrađeno u općinama Generalski Stol, Lasinja i Rakovica bila je tema konferencije za novinare u Generalskom Stolu.

Općina Generalski Stol je od Ministarstva znanosti i obrazovanja ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost u 2023. godini osigurala sredstva za izgradnju novog vrtića, a radi se o 730 tisuća eura, kako je kazao načelnik općine Alen Halar.

-Novi vrtić bi imao četiri odgojne skupine u odnosu na dosadašnje dvije i time bi zadovoljili kompletnu potrebu za predškolskim odgojem u općini Generalski Stol. Sada smo u završnoj fazi izrade dokumentacije te izmjenama prostornog plana gdje se proširivalo građevinsko zemljište za sam vrtić,  i  javnog natječaja za odabir izvođača, rekao je Halar.

U Generalskom Stolu uz pomoć EU sredstava uređen je i društveno-vatrogasni dom, izgrađeno reciklažno dvorište, te je održano više manjih projekata iz sfere zelene tranzicije.

Uz pomoć novca iz europskih fondova proširen je i dječji vrtić u Lasinji, rekao je načelnik Mario Perčić.

-Na području općine Lasinja mi smo u prošloj i ovoj godini proširili dječji vrtić za dvije vrtićke skupine i sljedeći tjedan ćemo imati otvorenje. Vrijednost te investicije je 415 tisuća eura. Uredili smo dodatne prostore, okoliš dječjeg vrtića i energetski obnovili zgradu. Uložili smo i 110 tisuća eura u dječje igralište za potrebe dječjeg vrtića koje sada u potpunosti zadovoljava kapacitete za djecu s našeg područja.

Preko Agencije za poljoprivredu i ruralni razvoj uređeni su sportski tereni u Lasinji. Radi se o investiciji od 400 tisuća eura. U planu za ovu godinu je uređenje svlačionica.

Bit će proširen i vrtić u Rakovici kako je najavio načelnik Mihovil Bićanić.

-U pripremi smo dokumentacije za gradnju još 36 mjesta, odnosno tri odgojne skupine s jednom dvoranom za manifestacije. Uz taj vrtić gradimo i igralište u vrijednosti 90 tisuća eura, a samo proširenje vrtića će koštati 900 tisuća eura. Bespovratna sredstva iznose 450 tisuća eura, a za igralište  smo preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili 50 tisuća eura, istaknuo je Bićanić.

Na području Rakovice provedeno i nekoliko većih projekata, kao što je gradnja vodovoda, zatim financiran je program za smanjenje gubitaka vode s 2,8 milijuna eura. Povezivanje Rakovice s Gradom Karlovcem kroz ITU mehanizam osigurana su sredstva za stari grad, rekao je Bićanić, i to u visini 1,2 milijuna eura. Bićanić je posebno istaknuo posjetiteljski centar Speleon, koji je također izgrađen uz pomoć EU sredstava.

U sve tri općine provode i projekti Zaželi, također financiran uz pomoć europskih fondova.

Sva trojica načelnika suglasna su da članstvo Hrvatske u EU izuzetno važno, Halar je naglasio da zahvaljuje Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Halar, Perčić i Bićanić zato su pozvali građane da izađu na izbore za Europski parlament i odaberu one koji će ih najbolje predstavljati.