Prvi Karlovački

Uz gvirc i medenjake otvorena izložba o karlovačkim proštenjima

12.07.2019

Kultura

"Najžilavija" su marijanska proštenja, bez daljnjega, dakle Gospa Snježna, Velika maša, Mala maša. Ovo drugo se sve više-manje mijenjalo, rekla je autorica izložbe Rosana Mikulić

Izložba posvećena karlovačkim proštenjima i licitarima otvorena je danas u Gradskoj knjižnici. Autorica izložbe pod nazivom „Karlovačka prošteništa i licitari“ je Rosana Mikulić, a posao oko pripreme izložbe nije bio nimalo lak. Proštenja kao manifestacija datiraju u davna vremena.
Prastari je to običaj, zapravo manifestacija u kojoj su se, po meni, skladno spojile duhovne i svjetovne potrebe ljudi. Obožavam proštenja i moram reći da je bila moja davnašnja želja da napravim jednu ovakvu izložbu. Nisam se nadala da će to biti takav problem. Vjerovali ili ne, o proštenjima apsolutno nitko nikad nije pisao, dakle niti etnolozi, niti povjesničari, niti vjerska lica jer su izgleda bila nešto tako obično i tako normalno da nitko nije našao za shodno o njima pisati. Teško sam i s puno muke pronalazila materijal za ovu izložbu, ali mislim da smo dali nekakav pregled događanja na ovom području koliko je prema izvorima uopće bilo moguće, rekla je autorica.
Proštenja su nekad bila rašireniji običaj, a s vremenom kod nekih su župa ili fara proštenja su nestala, a neka su se  zadržala do danas.
“Najžilavija” su marijanska proštenja, bez daljnjega, dakle Gospa Snježna, Velika maša, Mala maša. Ovo drugo se sve više-manje mijenjalo. Mi smo imali proštenja u Karlovcu za koje nitko nikad nije čuo. Recimo na Baniji je bilo Kraljevo. Bez obzira što je banijansko proštenje bilo zimsko začudno je da je bilo vrlo posjećeno da su dolazili ljudi iz Rečice i Šišljavića kad nije bilo javnih prometala. A Kraljevo je bilo i ljetno proštenje 20. kolovoza u spomen svetg Stjepana kralja koji je Mađare preveo na kršćanstvo. No, daleko su najposjećenija marijanska proštenja, koja su najstarija kako sam uspjela ustanoviti i još uvijek žive, pojasnila je Rosana Mikulić.
Uvodno je o izložbi, koja je ujedno poklon gradu za 440. rođendan govorila ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić. Izložba sadrži podatke o karlovačkim župama i njihovim prštenjima, a dio je postava posvećen je i karlovačkim licitarima koji su sastavni dio prštenja. Postavljen je i licitarski štand jednog od najstarijih obrta obitelji Prstec pa su se gosti na otvorenju osvježili gvircom i zasladili medenjacima. Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza. (kb)

Foto: Dinko Neskusil