Moglo se kušati elbasan tavu u kojoj je uživala i ilirska kraljica Teuta

Uz folklorni program i bogatu gastronomsku ponudu održani Dani albanske kulture

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Zorin domu se danas tražilo mjesto više za sve koji su željeli biti na Danima albanske kulture koji su treću godinu održani u Karlovcu. Manifestaciju je organizirala Zajednica Albanaca Karlovačke županije, a ove se godine pridružilo i nedavno osnovano Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Karlovca.
    - Nama je ovaj projekt vrlo bitan jer želimo građanima Karlovca pokazali kako izgleda naša kultura, da bude bolje prihvaćena. Albanci su kategorizirani u jednu kutiju i mi želimo tu kutiju razbiti i pokazati da smo se dobro uklopili u ovo društvo i prihvatili društvene norme. Želimo pomoći građanima grada Karlovca da otvaraju poslove, mi smo poznati po našim pekarama i slastičarnama i želimo pomoći našim ugostiteljima da se istaknu, a građanima koji su socijalni slučajevi želimo pomoći da brže dođu do stanova i određenih rješenja, rekla je Marijeta Collaku predsjednica Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Karlovca.
    Manifestacija je održana pod pokroviteljskom saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Unije Albanaca Republike Hrvatske te Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu.
    Esad Collaku, predsjednik krovne organizacije Albanaca u Hrvatskoj kazao je da se petu godinu, a na ovaj način treću godinu predstavljaju Karlovčanima svoju kulturu i prvenstveno folklor.
    - Ove godine ćemo pokazati svoje instrumente koji datiraju iz vremena Ilira. Danas su nam i djeca prvi put obučena u narodne nošnje i pokazat ćemo folklor iz svih krajeva gdje Albanci žive – Kosovo, Albanija i Makedonija, različite narodne nošnje drugačije od onih nošnji od kad smo prije 70 godina došli u Hrvatsku, kazao je Collaku.
    I ovom prilikom mogla su se kušati i tradicionalna albanska jela, od kojih neka datiraju od slavne kraljice Teute, dodao je Collaku.
    - Hrana je pripremljena isključio na tradicionalan način. Elbasan  tava pripremljena je kao prije 2200 godina i ima zapis od kraljice Teute da je ona konzumirala elbasan tavu. To je ovčje kiselo mlijeko u kojem se peče janjeće meso pod pekom. Većina je jela rađena u krušnim pećima i pod pekom. Ne treba zaboraviti da su Albanci poznati slastičari i tu su neizostavni dio kolači i tradicionalne slastice.
    Okupljene Albance i njihove goste pozdravili su predstavnici organizatora, kao i uzvanici – veleposlanici Albanije i Kosova te predstavnici županije i karlovački gradonačelnik. (kb)

    Foto: Igor Čepurkovski