Prvi Karlovački

Uvodi se mala matura za osnovnoškolce

Autor: Marta Marinović

22.09.2020

Mozaik

Iduće se godine uvodi tzv. ‘mala matura’, odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda. Naime, uz ocjene iz osnovne škole, za upis u željenu srednju školu, učenici će se morati potruditi i na maloj maturi.

– Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, prenosi HRT.

Jedni od glavnih argumenata koji su ponukali ministra na uvođenje mala mature su poplave odlikaša u osnovnim školama, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja.

Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će sada i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja uz naravno, ocjene ostvarene na ispitima mature.

– Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika, nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs.